Eko etno selo Stara kapela

Dalje od glavnih prometnica i gradova, u područjima koje još uvijek krasi očuvani okoliš, a čovjek živi u skladu s prirodom, počela su nicati etno-sela. Stara Kapela, smještena u srcu Brodsko-posavske županije, u maloj kotlini između pitomih brežuljaka poseban je biser ruralnog turizma.

Navečer vas uspavljuje tišina… i mir… Ujutro vas kroz prozor budi pjev ptica i kukurikanje pijetla. Ne truba automobila ili zvonjava mobitela, jer u Eko-etno selu Stara Kapela mobiteli nemaju signala… Priča je to o Staroj Kapeli, malom slavonskom selu smještenom u zagrljaju Požeške gore i udaljenom četrdesetak kilometara od Slavonskog Broda i isto toliko od Nove Gradiške.

Selo ima dugu tradiciju i povijesni korijeni sežu u daleku 1275. g. kada je ovdje postojala utvrda Grad Potok u vlasništvu plemića Gorjanskih. U okolici utvrde razvija se selo raštrkano po okolnim brežuljcima. Turci su u ove krajeve provalili u 15. i 16. stoljeću, te su većinu stanovništva odveli u roblje. Ustankom fra Luke Ibrišimovića u drugoj polovici 17. stoljeća, Turci su protjerani, a selo je postalo dijelom Vojne granice.

Sadašnji izgled Stara Kapela poprimila je 1760. godine kada se, po naredbi carice Marije Terezije, selo spustilo u dolinu.

Do prije par godina selo je bilo zaspalo u vremenu, a sad je postalo jedinstvena turistička destinacija na području Slavonije. Prikupljena je bogata etnološka građa, predmeti koji su bili u uporabi u svakodnevnom životu naših djedova i baka kako bi se oživio duh prošlih vremena.

Izgrađeno je 20 km pješačko-biciklističkih staza po okolnim brežuljcima s uređenim odmorištima sa stolovima i klupama te replikama starih čardaka koji služe kao vidikovci i koji nas sjećaju na slavnu graničarsku prošlost kada je mjesto bilo dio vojne granice prema Otomanskoj imperiji. Na stazi se nalaze bogati poučni sadržaji koji uključuju označenih oko 120 biljnih vrsta na hrvatskom i latinskom jeziku. Na pojedinim odmorištima postavljene su interpretacijske ploče sa slikama i nazivima ptica i divljači koja ovdje obitava te fotografijama lokalnih jestivih i nejestivih gljiva. Naravno, za ljubitelje pecanja uređen je lijepi ribnjak a ljubitelji lova mogu posjetiti obližnja lovišta.

Posebna atrakcija je jedinstvenu javna rasvjeta, kombinacija starih slavonskih greda na kojima je na vrhu skrivena elektrika, a na njima se nalaze fenjeri na petrolej kao tradicionalno svjetlo u našim selima. U toku ovih godina uz veliku pomoć različitih donatora i majstora urađene su fasade na 14 postojećih kuća u tradicionalnom stilu s ukrasima i štukaturama oko prozora po predlošcima starih fasada.

U selu se nalazi nekoliko turističkih domaćinstava u kojima će te uživati u tradicionalnoj slavonskoj gostoljubivosti a vaše nepce će biti više nego zadovoljnom izborom hrane koja se nudi u dva tradicionalna restorana.

KONTAKT PODATCI

TUNJINA KUĆA
Konakt : Marija Staklarević
e-poš.: marija.staklarevic@gmail.com
Tel: ++385 35 361299 ; ++385 91 8911756;
++385 91 5075265
STRIČEV GRUNT
Konakt : Josip Borozni
e-poš.: josip.borozni@sb.t-com.hr
Tel: ++385 35 451 171; ++385 35 381 092;
++385 98 946 98 81

TUCINA KUĆA
Konakt : Antun Tucić
e-poš.: itucic@gmail.com
Tel: ++385 35 384363; ++385 98 467878;
++385 98 337757

PAVINA KUĆA
Trnačić Pavao i Terezija
e-mail: drago.stimac@hotmait.com
Kontakt telefon: ++385 98 954 0794
TETA KATINA KUĆA
Konakt : Antun i Kata Staklarević
Tel: ++385 35 381 089;

Tucina kuća

Vratite se životu naših baka i djedova, životu stare Slavonije. Provedite svoje slobodne trenutke u miru Stare Kapele na imanju “Tucina kuća”, koja je otvorena za posjetu pojedinaca, obitelji, turističkih grupa.

Imanje „Tucina kuća” sastoji se od stare seoske kuće namještene u autohtonom slavonskom stilu s namještajem iz vremena naših djedova i baka, a koja je pretvorena u dvokrevetni apartman, te „štaglja” – dvorišne gospodarske zgrade. Štagalj je nekad služio za smještaj stoke i sjena , te za spremanje kola, poljoprivrednog alata i oruđa. Sjenik na štaglju uređen je kao četvero-krevetni apartman i također opremljen izvornim starim seoskim namještajem.
U prostoru negdašnje štale uređena je, za goste imanja, gostiona s otvorenim kaminom, masivnim hrastovim stolovima i klupama, šankom od starih hrastovih greda i dasaka, te podom od starih cigli. Uz prigušeno osvjetljenje i pucketanje vatre u kaminu stvoren je idealan ambijent za odmor i uživanje u seoskom okruženju.
lz gostione se prelazi u nadograđeni restoranski prostor kapaciteta 50 osoba, koji je također ograđen i uređen u starinskom stilu, od stare cigle, starih hrastovih greda i crijepa i opremljen masivnim hrastovim stolovima i klupama. Poseban ugođaj ovom dijelu daju veliki stakleni prozori na tri strane restorana koji daju dojam otvorenog prostora.

U štaglju je, vezana na restoranski dio, smještena suvremeno opremljena kuhinja koja Vam omogućava samostalnu pripremu jela.

Imanje „Tucina kuća” ima veliko dvorište s ostalim gospodarskim zgradama, sjenicom za ugodan popodnevni odmor i razgovor uz kavu ili čaj, vanjskom krušnom peći i pečenjarom, voćnjak sa stolovima i klupama te zidanim roštiljem koji omogućuje gostima da sami sebi pripreme jela s roštilja. Gostima je na raspolaganju i ekološki uzgojeno povrće iz vrta, a nude im se i tandem bicikli za vožnju u paru lijepim predjelima ovoga kraja.

Tunjina kuća

Zatvorite oči i zamislite…buđenje u starom drvenom, ali udobnom krevetu. Topli čaj i fini bakini kolačići. Karirani stolnjak. Cvrkut ptica. Žubor potoka. Miris svježe pokošene trave. Tišina. I mir …Sve se to nudi na seoskom imanju „Tunjina kuća“ u vlasništvu obitelji Staklarević u eko-etno selu Stara Kapela.

Da bi staro „didovo ognjište“ vratili u život obnovili su staru obiteljsku kuću u autohtonom stilu u koju se danas može udobno smjestiti do 8 gostiju. Kuća je opremljena s dvije kupaonice. Uz vatru kamina i čašu vina možete se ugodno opustiti i odmoriti u ovoj seoskoj idili. Bogatstvo etnološke građe, opremljenost interijera starinskim krevetima, ručno rađenim posteljinama, ormarima, staklencima te mnoštvom predmeta koje su naši stari koristili u svakodnevnom životu omogućit će svakom gostu da osjeti čari minulih vremena.

Uz to na samom imanju nalazi se kušaonica za 50 gostiju kao i dvorana za 80 gostiju gdje ćete uz zvuke slavonskih tamburaša uživati u mnoštvu slavonskih gastronomskih specijaliteta te se okrijepiti dobrom kapljicom.Ovdje možete u ugodnom ambijentu proslaviti rođendan, godišnjicu mature, vjenčanje, krizmu i ostale obiteljske svečanosti kao i održati opušteni poslovni sastanak ili seminar.

U prekrasnom prirodnom okruženju na raspolaganju su kilometarske pješačko-biciklističke staze ( uz besplatne bicikle), po okolnim brežuljcima s uređenim odmorištima i vidikovcima s kojih se pruža pogled na samo selo i okolicu.
No ako ste pomislili da je to sve – varate se. U blizini sela se nalazi i ribnjak koji svima umornima od svakodnevne žurbe nudi mogućnost ribolova u zelenoj oazi koju „narušava“ jedino cvrkut ptica. 

Stričev grunt

Doživite kako su nekad živjeli Slavonci u brežuljkastim dijelovima Slavonije u obroncima Požeške gore i provedite odmor u kući koja je izvorno sagrađena početkom stoljeća (prije otprilike 100 godina). Kuća je sagrađena u autentičnom slavonskom stilu, a danas temeljito renovirana, namještena starinskim namještajem te opremljena za suvremene potrebe. Danas je ovo kuća koja baštini tradiciju poznatih domaćih zidara, tesara i stolara potpuno uređena i obnovljena, spremna pružiti vrhunski komfor gostima. Ovdje ćete doživjeti jedinstven ugođaj uz potok i pogled na pješačke, biciklističke, pčelarske staze, vidikovce i staze križnog puta. Prostrano dvorište kuće sa vrtnim roštiljem, krušnom peći i pečenjarom uz voćnjak upotpuniti će vaš jedinstveni doživljaj u zelenoj oazi mira i tišine i autentičnoj lokaciji skrivenoj od gužve i vreve suvremene civilizacije. U prizemlju kuće, u kojoj može ugodno i udobno boraviti četiri osobe nalazi se velika seljačka soba, kuhinja, spavaća soba i kupaonica (sve namješteno starim namještajem i suvremenim kućanskim aparatima). U potkrovlju “Etno za mlade” nalazi se udoban dnevni boravak, spavaća soba i kupaonica, također namješteno starim namještajem i suvremenim aparatima. Ovdje se mogu smjestiti još četiri osobe, a po potrebi može se dodati i pomoćni ležaj.

Pavina kuća

Ako želite provesti mirne i idilične trenutke u uspavanoj Slavoniji i osjetiti čar proteklih vremena došli ste na pravo mjesto u Pavinu kuću. Imanje se sastoji od tradicionalno uređene lovačke kuće sa kuhinjom, kupaonicom, sobama, velikim dvorištem i gospodarskim zgradama. Na raspolaganju su vam četiri kreveta. Cijelo imanje posvećeno je prikazu tradicije lova u našima krajevima, sa bogatom zbirkom lovačkih suvenira, a ako ste strastveni ljubitelj lova, domaćini vam isti mogu organizirati u bogatim lovišnima slavonskog kraja. Ljubazni domaćini će Vam širinom svoje slavonske duše i izvrsnom tradicionalnom kuhinjom upotpuniti nezaboravne trenutke odmora…

Teta Katina kuća

Vjerujem da ste čitali knjigu “U potrazi za izgubljenim vremenom”, ako jeste došli ste na pravo mjesto. Teta Katina kuća vratit će vam okus kolačića i bijele kave, spavaće sobe što miriše na zrele dunje.

Jutrom će Vas buditi pjev ptica i pijetlova, a teta Kata će svojim spretnim rukama pripremiti gozbu za kraljeve s receptima kako doživjeti stotu.

Na imanju teta Katine kuće na raspolaganju su vam četiri kreveta u dvije sobe, kupaonica, kuhinja, veliko dvorište i gospodarske zgrade. Sve je uređeno u tradicionalnom slavonskom stilu. Veselimo se Vašem dolasku.

podijelite članak

Skip to content