“Remotaj” se! Brodsko-posavska županija za digitalne nomade

S obzirom na ubrzani tehnološki razvoj te posebice otkad je COVID-pandemija promijenila način na koji organiziramo i doživljavamo radno okruženje, koncept rada na daljinu prometnuo se u jedan od najdinamičnijih lifestyle trendova.

Ipak, pred svima zainteresiranima za otkrivanje ovakvog načina života, odnosno novih i zanimljivih destinacija za kombiniranje rada i putovanja, ostaje pitanje – kako odabrati pravo odredište? U želji da vam olakšamo, donosimo pet razloga koji Brodsko-posavsku županiju svrstavaju u vrh odredišta po mjeri digitalnih nomada…

1. Prometno najpovezanija hrvatska županija

Zahvaljujući položaju uz paneuropski koridor E70, u našoj Županiji čak i najudaljenija sela nalaze se unutar 20 minuta vožnje od autoceste A3 koja spaja Zagreb, Beograd, Ljubljanu, München i dr. Međunarodne zračne luke u Zagrebu, Beogradu i Banjoj Luci udaljene su oko 1,5 sat vožnje. Do tuzlanske zračne luke trebat će vam do dva sata, dok se osječka međunarodna zračna luka nalazi na svega sat vremena udaljenosti.

Remotaj se - digitalni nomadi u BPŽ
Remotaj se – digitalni nomadi u BPŽ

2. Brzina interneta

Jeste li znali da Hrvatska spada u 10 zemalja s najbržim mobilnim internetom na svijetu? Širokopojasna (broadband) veza također je kvalitetna te u prosjeku doseže do 60 Mbps za download te do 30 Mbps za upload brzine. Slično vrijedi i za područje Brodsko-posavske županije koja je u tom smislu jedno od najpokrivenijih područja Hrvatske.

3. Opušteni način života

Istodobno, naša Županija pruža vam mogućnost otkrivanja ležernog i autentičnog načina života, ispunjenog mnoštvom „Squatting Slavs” ili „Slavorum” trenutaka (ipak smo sastavni dio Slavonije). U kombinaciji s prekrasnom prirodom i odličnom domaćom gastronomijom ovo nas čini odredištem u kojem posao vrlo lako prerasta u užitak.

Remotaj seSl 3003
Opuštajući način života za digitalne nomade

4. Niski troškovi života

Izrečen na drugi način, ležerni slavonski lifestyle također znači i ekonomični lifestyle. Ovo, jasno, ne znači nisku kvalitetu života. Upravo suprotno. Obrok od tri slijeda u vrhunskom restoranu za manje od 20 eura? Noćenje za dvoje u prekrasnim ruralnim kućama za 30-40 eura? Jutarnja kava u baru u središtu grada za 1 euro? Da, da – dobro došli u Slavoniju!

5. Razvijeni servisi za podršku

Hrvatska je jedna od prvih zemalja u svijetu koje su regulirale status digitalnih nomada. U pravilu, za ulazak u Lijepu Našu nije potrebna viza. Jednako tako, tijekom prvih 12 mjeseci boravka u Hrvatskoj digitalni nomadi ne plaćaju porez na dohodak. U samoj Brodsko-posavskoj županiji pronaći ćete nekoliko potpornih institucija, npr. novogradiški Tehnološki inkubator  (https://www.ipng.hr/portfolio-item/tehnoloski-inkubator-nova-gradiska/), ili pak coworking prostor u sklopu Razvojne agencije Slavonskog Broda. U Slavonskom Brodu je nedavno otvoren poduzetnički inkubator InnoBROD.

image
Poduzetnički inkubator InnoBROD

podijelite članak

Skip to content