Franjevački samostan u Slavonskom Brodu

Samo 10 minuta lagane šetnje predivno uređenim šetalištem uz rijeku Savu, vodi vas od glavnog gradskog trga u Slavonskom Brodu do predivne barokne građevine, franjevačkog samostana. Samostan je okružen lijepim parkom koji krase biste istaknutih Brođana, a u blizini je i muzej Brodskog Posavlja.

Izgradnja franjevačkog samostana je započela početkom a završila krajem 18. stoljeća. Dugo je trajala, 70 godina, jer je objekt građen isključivo donacijama samih građana.

Građevina franjevačkog samostana sastoji se od tri samostanska krila koja s crkvom zatvaraju kvadratni klaustar. Svojom vanjštinom samostan odaje otmjenu jednostavnost te premda je osnovnu formu zadobio u razdoblju baroka njegove linije su mekane, graciozne i blage. Vanjski ornamenti gotovo ne postoje ne bi li se naglasila pastoralna uloga građevine. Pravo barokno bogatstvo, razigranost i vedrinu otkriva unutrašnjost crkve. Gotovo pompozna raskoš oltara otkriva duboku ukorijenjenost franjevačkog samostana, ali i onovremenog grada, u europsku baroknu baštinu.

Posebno valja istaknuti klaustar brodskog franjevačkog samostana koji je najreprezentativniji klaustar barokne samostanske arhitekture, ali ne samo to: klaustar brodskog franjevačkog samostana jedna je od najmarkantnijih građevina baroknog graditeljstva na području Slavonije!

podijelite članak

Skip to content