Franjevački samostan u Cernik

Cernik je maleno mjesto u blizini Nove Gradiške u kojem se nalazi neočekivano veliki broj turističkih atrakcija, od povijesti, kulture do gastronomije i enologije. No pravi biser naselja je svakako veliki barokni franjevački samostan!
Za razdoblja turske vladavine kada je Cernik bio upravno i vojno sjedište sandžaka (turske teritorijalne jedinice) iz njega se širio islam po tom području. Turski putopisac Evlija Čelebi spominje da u samom Cerniku “ima dvadeset i jedna džamija”. No već u to doba počinje borba franjevaca za održavanjem kršćanskog identiteta na tom području. Početkom 17. stoljeća osniva se franjevačka župa u Cerniku.

Stoljeće kasnije, kada je cijela Slavonija pripojena Habsburškom carstvu, započinje izgradnja samostana koja se završava sredinom 18. stoljeća. Zadnja je izgrađena monumentalna crkva Sv. Petra s predivnih 7 baroknih oltara.
U samostanu je 1757. započelo s radom filozofsko učilište u kojem su osnove pismenosti, znanja latinskog jezika i religije dobili gotovo svi značajni predstavnici slavonske kulture 18. stoljeća. Medu njima i Matija Antun Relković najznačajniji autor hrvatskog prosvjetiteljstva.

Samostan je kvadratnog oblika s 3 krila i crkvom na jednom uglu, lijepim klaustrom i perivojem u okolici. Osim lijepe barokne unutrašnjosti crkve, u samostanu je vrijedna i izuzetno bogata izložba biblijske povijesti s velikom arheološko-paleontološkom zbirkom.

Samo par minuta hoda od samostana se nalazi i Kulmerov dvorac, najimpozantnija građevina tog tipa u Brodsko-posavskoj županiji.

podijelite članak

Skip to content