Putevima slavnih umjetnika – od Kuće Brlić do magičnog Rastušja

Nakon što na listu „nikad nismo, a trebali bismo“ uvrstite i posjet brodsko-posavskoj ravnici te ga zatim i ostvarite, ovdje vas neće dočekati samo gostoljubivi domaćini, sjajna gastronomija i ljepota seoske idile, nego i priča o velikim umjetnicima. Krajolik pitomih brežuljaka što nestaju u prostranoj ravnici slavonske Posavine, a potom, pošto prijeđu vijugavu Savu, izranjaju kao gore sjeverne Bosne, očito je i nekoć djelovao nadahnjujuće, kao što to čini i danas.

U ožujku, mjesecu žena, velika je vjerojatnost da ćete bar jednom naići na kakvu vijest ili događanje inspirirano likom i djelom Ivane Brlić Mažuranić (1874-1938). Svjetski poznata dječja književnica, dvaput nominirana za Nobelovu nagradu, prva žena članica JAZU, majka sedmero djece, ukratko, heroina hrvatske književnosti i kulture u Slavonskom Brodu odnedavno živi novim životom.

Ivana Brlić Mažuranić
Ivana Brlić Mažuranić

Kuća Brlić, mjesto gdje je Ivana, udavši se, proživjela najveći dio života, preuređena je u interpretacijski centar koji na najbolji način povezuje ambijent stare građanske kuće s prijelaza 19. u 20. stoljeće te fantastični ugođaj književnog svijeta velike spisateljice. Doživljaj upotpunjuje i mobilna aplikacija pomoću koje mali i veliki posjetitelji mogu saznati podosta zanimljivosti vezanih za Ivanin život i njena djela.

kuca brlic
Kuća Brlić – Slavonski Brod

Dok ste u Brodu, ne zaboravite da je ovdje započeo životni put – a time i put u besmrtnost – još nekih umjetničkih duša. Osim poznatog kipara Branka Ružića (1919-1997), čija djela možete razgledati u galeriji smještenoj u obnovljenom dijelu monumentalne brodske tvrđave, najveći slavonski grad na Savi rodno je mjesto i jedne od najvećih svjetskih balerina 20. stoljeća – Mije Čorak Slavenske (1916-2002).

Prva hrvatska primabalerina i zvijezda njujorškog Metropolitana sredinom 20. stoljeća, u rodnom gradu odnedavno ima i spomenik, smješten ispred Gradske knjižnice, otprilike na pola puta između Kuće Brlić i Ružićeve galerije.

Da umjetnost ne lebdi samo slavonskobrodskim zrakom, svjedoče i sljedeća dva glasovita gospodina. Prvi je najpoznatiji hrvatski kipar te jedan od naših najpoznatijih umjetnika općenito, Ivan Meštrović (1883-1962). Iako odrastao u Dalmaciji, Meštrović je rođen u slavonskoj ravnici, točnije u Vrpolju.

Od 1972. ondje se nalazi i modernistička galerija u kojoj možete razgledati četrdesetak djela velikog skulptora. U selu Rastušju sjeverno od Broda, u okrilju valovitih brežuljaka i plodnih polja, davne 1905. rođen je i jedan od najcjenjenijih, ali i najomiljenijih hrvatskih pjesnika, Dragutin Tadijanović.

Dragutin Tadijanović
Dragutin Tadijanović

Imajući na umu da nam je proljeće sve bliže, ovo kratko kulturističko predstavljanje ćemo i završiti jednim „tadijanovićevskim“ prijedlogom. Naime, malo koje književno djelo je stopljeno s krajolikom svog nastanka u mjeri u kojoj je to slučaj s Tadijinom slavnom zbirkom Srebrne svirale. Zato, knjigu i bicikl pod ruku te pravac Slavonija! Magični doživljaji neće se odigrati sami.

podijelite članak

Skip to content