POVIJEST

Brodsko-posavske županije

KRATKI PREGLED POVIJESTI ŽUPANIJE

uska traka sarena
Rimska knemida iz Marsonije

Ovim je područjem prošlo mnogo naroda, počevši od neolitika: od Kelta u 4. st. pr. Kr., Rimljana (u 1. st. po. Kr.), Turaka (1536-1691) i Austrijanaca (1691 – 1918). Najvidljiviji ostaci prošlosti su iz doba kad su Austrijanci vladali ovom zemljom i gradili utvrde za obranu od Turaka. Većina utvrda izgrađena je da brani stanovništvo, dok je ona u obliku zvijezde, brodska tvrđa, izgrađena isključivo za 5.000 vojnika, premda nije pretrpjela ni jedan napad. Izgradnja utvrde imala je negativne posljedice za stanovništvo u okolici jer su na njoj morali raditi bez naknade kao i na položaj i izgled njihovih naselja.

I Nova Gradiška je bila izgrađena u svrhu obrane, ravnim paralelnim ulicama i prostranim pravokutnim trgovima prilagođavajući barokni stil vojnim potrebama. Nasuprot tome, utvrda Stara Gradiška bila je izgrađena tako da njezine zidine obuhvaćaju civilna naselja. Slično je i s Cernikom, koji je prvo izgradila hrvatska plemićka obitelj Zrinski tridesetih godina 16. st., ali je srušen za vrijeme turske vladavine. Kad su Turci napustili to područje, Franjevci su grad ponovo sagradili u 18. st., ali utvrdu samo djelomično, jer su Austrijanci bili protiv, za slučaj da grad ponovo padne u ruke Turaka.

Vrlo malo je ostataka iz doba prije Austrijske vladavine, budući da su se utvrde i crkve gradile od drveta, a često su gradili oboje u istoj građevini. Pa i kad su Habsburgovci na kraju pobijedili u ratu protiv Turaka, koji se na ovim prostorima vodio 16 godina i završio 1683., prouzročivši razaranja i odlazak stanovništva, prve građevine, većinom vojni objekti, građeni su od drveta, a sela su izgrađena po modelu šahovske ploče. Kad je u doba baroka i rokokoa u uporabu ušla opeka, kao trajniji materijal, korištena je većinom za javne i vojne građevine i crkve. Danas je Tvrđava Brod obnovljena i u njoj se nalaze uredi Gradske uprave, srednja i glazbena škola i Galerija s namjerom da se u utvrdu unese život.

Među najzanimljivije povijesne objekte spadaju i franjevački samostani u Slavonskom Brodu i Cerniku. U cijeloj županiji ima čitav niz zanimljivih crkava, premda su one možda zanimljivije onima koji traže dublja duhovna iskustva ili stručnjacima. 

prvi pisani spomen Marsonije
uska traka sarena
Skip to content