Vojno redarstvena operacija “Bljesak” i spomen obilježja u Okučanima

Operacija Bljesak – vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH. Započela je 1. svibnja 1995., kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. Više o operaciji možete saznati ovdje: https://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Bljesak

U centru grada se nalazi spomen-obilježje, sačinjeno je od 51 čelične, visoko polirane kocke, prema broju hrvatskih branitelja poginulih i umrlih od posljedica ranjavanja u VRO Bljesak. Svaka kocka zasebno simbolizira po jednog poginulog ili umrlog hrvatskog branitelja, odnosno, prema viziji autora, njihove nepomućene duše u kojima se zrcali cijeli naš svijet.

Ispred osnovne škole je uređen spomen park s velikim križem.

U spomen sobi se mogu pogledati fotografije vezane uz „Bljesak“, fotografije poginulih u toj akciji, brojne knjige vezane uz domovinski rat i originalni dokumenti npr. odluka o provođenju akcije koju je potpisao general Janko Bobetko.

podijelite članak

Skip to content