Odrađen „Kontinentalni trening“ projekta “Hrvatska – biciklistički raj s Marijem Zubčićem” GIANT

U sklopu nacionalnog biciklističkog projekta Hrvatska – biciklistički raj s Marijem Zubčićem uz podršku GIANT Hrvatska koji će se održati 9. – 17. svibnja, a koji za cilj ima promociju Hrvatske kao cikloturističke destinacije primamljive sve većem broju turista koje privlači specifični oblik turizma soft adventure, vrijednosti koje promovira i zastupa Europska unija i projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, zaštite okoliša i „čistog“ načina prijevoza, te zdravog, aktivanog načina života i sigurnost u prometu, prošli vikend 12. – 14.4. je Mario Zubčić vozio „kontinentalni trening“ te spojio glavni grad Hrvatske Zagreb sa najsjevernijom točkom Hrvatske mjesto Žabnik u općini Sveti Martin na Muri i najistočnijom točkom Hrvatske mjestom Rađevac u Gradu Iloku.

Petak, 12.4. je odvozio rutu središnjom i sjevernom Hrvatskom. Nakon noćenja u zagrebačkom hotel&hotel Zagreb, ruta je krenula sa Markovog traga / Trga bana Jelačića preko Sesveta, Marije Bistrice, Konjščine, Svetog Ivana Zeline, Križevaca do Koprivnice i natrag do sjevernih županija preko Varaždina i Čakovca do Žabnika u Svetom Martinu na Muri.

U subotu, 13.4. polazak je bio iz Đurđevca do Virovitice, zatim kroz Požeško – slavonsku i Brodsko – posavsku županiju, preko Parka prirode Papuk i kroz gradove Požegu i konačno Slavonski Brod.

Nedjelja je bila posvećena herojskom gradu Vukovaru, pa je Mario vozio istočnom Slavonijom, dijelom EuroVelo rute Atlantic – Crno more. Nakon noćenja u iločkom hotelu Dunav Mario se uputio u Vukovar na Ovčaru gdje je obišao „Mariov čempres“ koji je zasađen na Ovčari prilikom njegove vožnje od Crikvenice do Vukovara 2010. godine kada je vozeći 22 sata 515 kilometara spojio rodnu Crikvenicu s herojskim Vukovarom. Nakon Vukovara ruta je vodila preko Vinkovaca, Đakova, Osijeka i Parka prirode Kopački rit završila u Kneževim Vinogradima odnosno mjestu Suzi..

U ova tri dana Zubčić je vozio oko 20 sati i prešao oko 500 kilometara kao pripremu za projekt u svibnju.

mario zupcic giant hrvatska

O projektu:

„HRVATSKA – biciklistički raj s Marijem Zubčićem uz podršku GIANT Hrvatska“ (CROATIA – cycling paradise with Mario Zubčić powered by GIANT Croatia) nacionalni je projekt bivšeg hrvatskog Mountain bike reprezentativca Marija Zubčića i Biciklističkog kluba Crikvenica, te Udruge AHA! i marketinške agencije aha marketing d.o.o., kojim se promoviraju Hrvatska kao cikloturistička destinacija primamljiva sve većem broju turista koje privlači specifični oblik turizma soft adventure, vrijednosti koje promovira i zastupa Europska unija i projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, zaštite okoliša i „čistog“ načina prijevoza, te zdravog, aktivanog načina života i sigurnost u prometu.

Vožnja započinje 9. svibnja 2019. (Dan Europe) i smještena je u PPS razdoblje (predsezona). Obuhvaća 9 etapa kojima će se biciklom spojiti 4 krajnje zemljopisne točke Republike Hrvatske (južna – rt Oštra – poluotok Prevlaka – zapadna – rt Lako kod Bašanije – svjetionik Savudrija – sjeverna – Žabnik – dio Svetog Martina na Muri – istočna – Rađevac – dio Iloka) i obići sve županije, 4 nacionalna i 5 parkova prirode kako bi se prikazale ljepote i posebitosti Hrvatske iz biciklističke perspektive.

Projekt je dobio pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislava Ćorića, ministra turizma Garija Cappellija, ministra zdravstva prof.dr.sc. Milana Kujundžića, te državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Janice Kostelić, a organizacijsku podršku je projektiu dala i Hrvatska gospodarska komora. Bicikl je za projekt osigurala zagrebačka tvrtka Giant (On-Off d.o.o.), a smještaj hotelsko poduzeće Valamar i hoteli Tragos iz Trogira i Dunav iz Iloka, te hostel&hotel Zagreb.

Datum početka vožnje, duljina od 2020 kilometara, te godina uoči 2020. asociraju na predsjedanje Hrvatske Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine i projekt Europske prijestolnice kulture „Rijeka 2020“, a marketinškim će se aktivnostima skrenuti pozornost na vrijednosti koje promovira i zastupa Europska unija.

Ostali ciljevi projekta su marketinška promocija cikloturističke ponude (stvaranje novih proizvoda u pred i post sezoni, „Bike & bed“ standard, biciklističke manifestacije, „Bike share“ sustav…) i opće turističke ponude, brendiranje Hrvatske kao poželjne i zanimljive cikloturističke destinacije, edukacija raznih ciljnih skupina o potrebi bavljenja sportom, važnosti zdravog načina života i ekologiji, podizanje svijesti o problematici sigurnosti prometa, promocija vrijednosti koje zastupa Europska unija, osvještavanje potrebe za prilagodbom koridora glavnih državnih biciklističkih ruta i povezivanjem s EuroVelo rutama i za zaštitom okoliša.

U projektu sudjeluje veliki broj sudionika i volontera, a ciljne skupine su biciklisti rekreativci i pasionirani biciklisti, te mladi (učenici i studenti).

Kroz media plan se planira oglašavanje u medijima u Hrvatskoj i u medijima na stranim tržištima te na društvenim mrežama, ali u većem udjelu u Republici Hrvatskoj. Vjerujemo da ćemo zainteresirati nacionalne, regionalne i lokalne medije da prate projekt prijenosom na nacionalnim TV postajama, reportažama ili vijestima u nacionalnim i regionalnim medijima i praćenjem u lokalnim medijima, portalima i društvenim mrežama. Glavni medijski pokrovitelji projekta su BIKE magazin http://bikemagazin.info/ i portal http://hrturizam.hr/, a projekt prate mediji – televitija TV Istra, novine Novi list i La voce del popolo, portali Tunera, Torpedo, Crikva, Fiuman, Rijecanin.

Tko je Mario Zubčić?

Mario Zubčić rođen je 25. kolovoza 1985. godine. Diplomirao je na Građevinskome fakultetu Sveučilišta u Rijeci te stekao titulu stručni specijalist inženjer građevinarstva. Govori engleski i njemački jezik. Položio je stručni ispit i obuku na Programu stručnog osposobljavanja osoba koje provode energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada. Nije oženjen, bavi se pčelarstvom, a od osnovne škole ljeta provodi radeći s roditeljima u obiteljskom obrtu na prodaji voća i povrća na tržnici u Crikvenici. Zaposlen je u komunalnom poduzeću Vodovod Žrnovnica u Novom Vinodolskom. Njegova je najveća ljubav bicikl.

Kao aktivni sportaš, jedini hrvatski biciklist koji je uspio na biciklu odvoziti dionicu Crikvenica – Vukovar (515 km) za 22:30 sati, najbolji sportaš Grada Crikvenice 2006. godine, član Brdsko- biciklističke reprezentacije Hrvatske 2006. i 2007. godine, sudionik europskih prvenstava u Italji i svjetskoga prvenstva u brdskom biciklizmu u Škotskoj, državni prvak u maratonu, višestruki viceprvak u kupu Hrvatske te član Biciklističkoga kluba Crikvenica uz mnoge je osvojene nagrade na natjecanjima upoznat s trudom, odricanjem i upornošću koji su potrebni za postizanje dobrih rezultata.

podijelite članak

Skip to content