MANIFESTACIJE

U našoj županiji žive ljudi koji se vole veseliti i slaviti.
A gdje je slavlje tu su i gosti dobrodošli!

slavlja i priredbe

bastina

Treba li uopće posebno spominjati bogatstvo folklornih običaja naše Posavine, ljepotu nošnje i radost tamburaške glazbe.

Ako etno nije ono što volite onda sigurno volite eno i gastro a za vlasnike zahtjevnog nepca, nema bolje lokacije od Brodsko-posavske županije i njenjih jela i pića. Ukoliko niste ni sladokusac, onda će te naći dobar razlog za dolazak u brojnim koncertima i festivalima.

uska traka sarena

Siječanj

Zima je u Slavoniji tradicionalno vrijeme pripreme mesnih prerađevina. Jednoj od njih, švargli ili tlačenici, posvećeno je i eno-gastro događanje Švarglijada u Starom Petrovom Selu.

Veljača (katkad i rani ožujak)

Poklade su i ludi su dani – doživite 250 godina star običaj pokladnog jahanja. Događanje se organizira u mnogim selima, tako da ako propustite jedan termin, uvijek možete svratiti na drugi.

Travanj

Rano proljeće u Brodu u znaku je dječjeg stvaralaštva. Manifestacija U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić donosi sadržaje kao što su kreativne radionice, predstave, igraonice, pričaonice i dr.

U proljeće na svoje dolaze i ljubitelji adrenalina na dva kotača. Event XCM Tvrđava je kružna MTB utrka u Brodu. U travnju ili svibnju u gradu se održava i biciklijada I like my bike. Za one sklonije glazbi tu je Međunarodni festival harmonike “Bela pl. Panthy”.

Travanj / Svibanj

I like my bike – Biciklijada u urganizaciji Slavonskobrodskih biciklista, okvirni datumi: 26.4. ili 3.5.

Svibanj

U svibnju počinje prava event-gužva. Povodom Dana grada (16. svibnja) u Brodu se organizira međunarodni Auto Rally. Konjske snage predstavljaju i Razigrane grive, konjička priredba i smotra svatovskih zaprega u Trnjanskim Kutima. Tradicijskog karaktera su i manifestacije Nasred placa, nasred Perkovaca u Starim Perkovcima te Dani tradicijske kulture u Cerniku (dobra prigoda za probati čuvene cerničke ćuptete, slane kolačiće punjene mesnim nadjevom).

Boje urbane scene u svibnju brane Novogradiški glazbeni festival te Mega Bikers susreti u Brodu. Ova motorijada, također organizirana povodom Dana grada, savsku plažu Poloj pretvara u bajkersko središte ovog dijela Europe.

Lipanj

Prvi mjesec ljeta vrijeme je niza kulturnih i gospodarskih događanja. Najpoznatije je Brodsko kolo, nastarija smotra folkora u Hrvatskoj, prvi put održana 1962. godine. Uz brojne smotre, revije i izložbe, u sklopu Kola se održava i konjička smotra Bijelo biserje Slavonije.

Etno-karaktera su i druge značajne lipanjske manifestacije – Antunovo u Batrini kraj Nove Kapele, Oriovačke žetvene svečanosti, Staroslatiničko ljeto u Starom Slatiniku. U Sibinju su svoju smotru folklora nazvali Oj Sibinju, lipo selo naše, tebe krase i cure i snaše!

U lipnju počinje i Brodsko glazbeno ljeto, kulturni festival posvećen kazalištu i klasičnoj glazbi, a održava se i Oriovita, poljoprivredno-gospodarski sajam u Oriovcu.

Srpanj

I sedmi mjesec donosi kombinaciju tradicionalnog i modernog. U Novoj Gradišci se održavaju Međunarodni susreti oldtimera, a u Starom Petrovom Selu rock-festival Rockstarci. Brod ugošćuje tradicionalnu Fišijadu uz Savu, dok tradicijski „đir“ najjače tjeraju u Velikoj Kopanici, gdje se održava smotra folklora Vidit će se na sv. Iliju koja cura ima đuvegiju (iliti momka za ženidbu).

Kolovoz

Vrhunac ljeta donosi zanimljiva događanja diljem županije. U Davoru, slikovitom selu na Savi, održavaju se čuvene Ribarske večeri. U Orubici, također na Savi, etno-događanjem Kolo na dva štuka slave istoimeni običaj plesanja „na kat“.

Brodska tvrđava ugošćuje glazbeni CMC 200 Slavonija Fest koji uključuje i Rock maraton. I Nova Gradiška svog glazbenog konja za trku ima, a zove se Novogradiško kulturno ljeto. Kraj mjeseca rezerviran je za još jedan „rimovani event. 

Svila šuška šlingeraj se širi, a Podvinje po pekmezu i rakiji miri dug je ali precizan naziv etno-događanja posvećenog podvinjskoj tradiciji svilarstva i prerade svima omiljenih šljiva (doduše, što se dogodi kad se svila susretne s pekmezom, ostaje otvoreno pitanje).

Rujan

Rujan nam donosi i nekoliko aktivno-turističkih događanja, među kojima se ističu biciklijade Ko prvi, magarac u Brodu, MTB maraton XCM Petnja te Mali Pariz – Klakar. Hedonizam ponajviše slavi Stupnička berba grožđa u vinorodnom Brodskom Stupniku. Tu je i Ižimača u selu Beravci, manifestacija cijeđenja (ižimanja) soka iz zrelih jabuka. Rana jesen vrijeme je kad se u Sikirevcima održava izložba čipke Sikirevački motivi, a u Cerniku kulturno-povijesno-zabavni festival Srednjovjekovni grad Cernik.

Listopad

Jesen se odvija u znaku glazbe i gastronomije. Dok se u Slavonskom Kobašu i Trnjanskim Kutima održavaju Tamburaški susreti, u Brodu se tradicionalno održava Slavonija Open, međunarodno natjecanje u akrobatskom rock & rollu. Brodski Stupnik domaćin je susreta pjevačkih skupina Drum drumila, a brodski Poloj tradicionalne Brodske pečenkijade.

Studeni / Prosinac

U kasnu jesen ravnica pomalo kunja, no to ne znači da spava. U vinorodnim dijelovima županije (Cernik, Staro Petrovo Selo, Stupnik, Brodsko Vinogorje) slavi se Martinje. U Brodu se održava poznati Katarinski sajam, posvećen starim zanatima. Nakon toga slijedi veselo adventsko razdoblje povodom kojeg se u nizu mjesta održavaju brojna prigodna događanja. Osobito su popularni adventski programi u Brodu, Staroj Gradišci i Cerniku. Na autohton način božićno vrijeme slavi se u Starim Perkovcima, manifestacijom Na salaši kod Betlema.

Skip to content