Značajni krajobraz Gajna

Gajna je tipični slavonski prisavski pašnjak bogat močvarnom florom i faunom, koji ima status zaštićenog krajolika. Nalazi se na proširenoj zaravni između rijeke Save i Savskog nasipa koji se na tom mjestu odvaja od riječne obale, istočno od Slavonskog Broda, kod sela Oprisavci.

Na Gajni se nalazi više udubina u kojima se zbog proljetno-jesenskih poplava zadržava voda čime se obnavlja vodeni biljni i životinjski svijet bara. Kanal koji Gajnu presijeca u zapadnom dijelu dovodi vodu s Dilj gore u Savu odnosno u bare Gajne.

Ovo se područje, koje je bitno gnjezdilište ptica i mrijestilište riba u poplavno razdoblju, održava ispašom. Zato će te na ovoj ravnici uživati u prizoru stada slavonskog podolskog goveda, ovaca, posavskih konja te krda crne slavonske svinje koje čuvaju psi hrvatski ovčari.

Lijep pogled se pruža s autentične drvene promatračnice, čardaka. Na 500 Ha površine se nalazi i poučna staza te obilježena biciklistička staza Slavonski Brod-Gajna. Samo 10-15 minuta hoda vas dijeli od Gajne i središta naselja Oprisavci u kojemu možete uživati u gostoprimstvu jednog od najljepše uređenih rustikalnih restorana u ovom dijelu Slavonije, poznatoj „Kući dida Tunje“
Ova lokacija je nezaobilazni dio obilaska Slavonije svakog istinskog ljubitelja prirode.

podijelite članak

Skip to content