Doživite slavonsku bajku Ivane Brlić Mažuranić

Stiglo nam napokon i proljeće, a s njim i želja tijela i duše da putuju i iskuse nove, oplemenjujuće doživljaje. Proljetnom stanju uma slavonska Posavina već pola stoljeća odgovara na jedinstven način – uranjajem u bajke.

Naime, svakog se proljeća u Slavonskom Brodu održava manifestacija U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić, kazališno-literarna proslava nekih od najpoznatijih likova hrvatske književnosti: šegrta Hlapića, Kosjenke i Regoča, Stribora i Domaćih. Jer, naravno, iako se odavno zna da je Slavonija bajkovito mjesto – tȁ što je drugo domovina kulena nego bajkovita ‒ red je podsjetiti na to da su ovdje svjetlo dana, ili bolje, papira, ugledali i svi spomenuti, legendarni likovi. Oživjela ih je čuvena Ivana Brlić Mažuranić (1874-1938).

Uskrs u Slavonskom Brodu - foto: Grad Slavonski Brod
Uskrs u Slavonskom Brodu – foto: Grad Slavonski Brod
U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić
U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić

Program “U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić 2023”

U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić - program 2023
U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić – program 2023

Najslavnija Brođanka

Iako rođena u Ogulinu, mjesto nastanka najvećih Ivaninih ostvarenja je tadašnji Brod na Savi, kamo je preselila 1892. godine, udavši se kao osamnaestogodišnjakinja za Vatroslava Brlića. U uglednoj kući Brlić, jedna od najslavnijih slavonskih snaša podigla je sedmero djece, što ju je uvelike potaklo i na književno stvaralaštvo za djecu. Nije odmogla ni kućna biblioteka Brlićevih, ispunjena mnoštvom inspirativnih knjiga.

Trg Ivane Brlić Mažuranić
Trg Ivane Brlić Mažuranić

Upravo su ovdje rođeni brojni poznati nam  i dragi likovi. Da ih takvima smatra ne samo hrvatska, nego i svjetska publika, svjedoči činjenica da je, primjerice, Šegrt Hlapić u svojih 110 godina književnog života doživio preko sto izdanja, uz više od dvadeset prijevoda na strane jezike. Ivanin književni genij prepoznala je i Švedska kraljevska akademija koja ju je dvaput nominirala za Nobelovu nagradu (1931. i 1937.). Tadašnja Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti primila ju je pak kao prvu ženu članicu.

Uskrs u Slavonskom Brodu - foto: Grad Slavonski Brod
Uskrs u Slavonskom Brodu – foto: Grad Slavonski Brod

Novo ruho Kuće Brlić

Na istom mjestu, samo u novom ruhu, pripovjedački genij Ivane Brlić Mažuranić živi i danas. Neoklasicistička Kuća Brlić, smještena nedaleko od obale Save na glavnom brodskom trgu – nazvanom, pogađate, Ivani u čast – nedavno je preuređena u interpretacijski centar. Autentični ambijent doma Brlićevih on spaja s interaktivnim i multimedijskim oživotvorenjem fantastičnog svijeta najdražih nam bajki.

Put ovog proljeća stoga zove u slavonsku Posavinu punu bajkovitih avantura. Kako tijekom njih ne biste malaksali, pobrinut će se veseli Domaći(ni) sa salaša, imanja i vinarija smještenih uzduž i poprijeko Brodsko-posavske županije. Ukratko, i eno-gastronomska bajka zagarantirana!

uskrs sb grad 3
Uskrs u Slavonskom Brodu – foto: Grad Slavonski Brod
Predstava "Ribar Palunko i njegova žena"
Predstava “Ribar Palunko i njegova žena”

Više informacija o manifestaciji pogledajte na sljedećim poveznicama:

podijelite članak

Skip to content