Što raditi u našoj županiji kada pada kiša?

Smjestili ste se u jednom od naših lijepih hotela ili apartmana i spremni ste za obilazak, ali vani pada kiša. Ako niste baš zainteresirani za romantične šetnje pod kišobranom (a za tu vrstu izlaska brodska šetnica uz Savu je izvrstan odabir) nemojte brinuti… pripremili smo vam nekoliko prijedloga.

Slavonski Brod

Ako se nalazite u Slavonskom Brodu, predlažemo vam da prijepodne iskoristite za posjet izvrsnom muzeju moderne umjetnosti, galeriji „Ružić i suvremenici“ u Brodskoj tvrđavi Festung. Galerija je nastala početkom ovog stoljeća donacijom poznatog skulptora Branka Ružića, rođenog Brođanina. Na 1800 m2 izloženo je nekoliko stotina umjetničkih djela. Raznovrsni materijali obuhvaćaju broncu, bakreni lim, terakotu, drvo, papir, tapiserije, grafike, tkanine i svjedoče o iznimnom interesu za medij kojim je autor nastojao iskazati svoju umjetničku poetiku i nikako nisu svojevrsni kuriozum jer za Ružića «sve je bilo skulptura» Uz Ružićeva djela, prisutna su i djela brojnih drugih suvremenih hrvatskih umjetnika, a posebno je zanimljiva detaljna maketa originalnog izgleda barokne tvrđave u kojoj je galerija smještena.

galerija Ružić
galerija Ružić

Nakon obilaska galerije i obližnjeg muzeja tambure, također smještenog u tvrđavi, zaputite se u neki od odličnih gradskih restorana uključenih u projekt „Okusi graničarskog Posavlja“ čija je specifičnost njegovanje tradicionalnih recepata. U gradu su to restorani Uno, Oroz, Rodino gnijezdo, Grozd, hotel Art, hotel i/ili salaš Savus.

Poslijepodne bi mogli provesti u jednom od dva gradska wellness centra: u hotelu Art gdje možete uživati u masaži ili u zatvorenom bazenu, ili malo sjevernije, u eko hotelu Garten gdje se možete prepustiti raznim egzotičnim tretmanima poput čokoladne ili pivske kupke.

wellness hotela Art
wellness hotela Art

Navečer predlažemo posjet modernoj koncertno-kazališnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić“ u čijem će bogatom programu svatko pronaći nešto zanimljivo za pogledati ili poslušati. Slijedi zabava u jednom od brojnih kafića i noćnih klubova u blizini glavnog gradskog trga, popularnog Korza.

Koncertno kazališna dvorana "Ivana Brlić Mažuranić"
Koncertno kazališna dvorana “Ivana Brlić Mažuranić”

Ako ste više sportski nastrojeni, čekaju vas zatvoreni sportski bazeni Vijuš ili moderna kuglana u istoimenom sportskom kompleksu.

Nova Gradiška

Što raditi ako vas je kiša zatekla u Novoj Gradišci?

Predlažemo da prijepodne provedete u obilasku predivnog franjevačkog samostana u Cerniku. Osim predivno ukrašene barokne crkve i bogate knjižnice s preko 4000 svezaka, uključujući i 2 inkunabule (knjige tiskane do 1500.g), u samostanu možete pogledati biblijsko-arheološku muzejsku izložbu čiji značaj prelazi hrvatske razmjere. Izložba se sastoji od arheoloških izložaka iz Svete zemlje i velikog broja biblijskih izdanja.

samostan u Cerniku - Arheološko-biblijska zbirka
samostan u Cerniku – Arheološko-biblijska zbirka

Za ručak se isplati posjetiti jedan od tri  vrhunska restorana u Novoj Gradiški koji su također uključeni u projekt“Okusi graničarskog Posavlja“. Bilo da se odlučite za Slavonski biser, Dukat ili restoran hotela Tomislav, u svakome od njih ćete pronaći veliki izbor tradicionalnih jela.

Poslijepodne možete obići gradski muzej Nove Gradiške ili ze zaputiti do Okučana i obići spomen sobu i spomenik vojno-redarstvenoj akciji Bljesak u kojoj je u Domovinskom ratu oslobođena zapadna Slavonija.

Spomenik VR "Bljesak"
Spomenik VR “Bljesak”

Budući se nalazite u području Cerničkog vinogorja, nije loše da iskoristite priliku i obnovite svoje kućne zalihe povoljnom kupnjom domaćih vina izvrsne kvalitete kod brojnih malih vinara koji se nalaze uz lokalnu vinsku cestu.

Obilazak završite u Opođu, vinogradarskom gospodarstvu iznad Cernika u kojemu se nalazi i izvrstan restoran te hotel s predivnim pogledom na cijeli kraj.

Opođe
Opođe

podijelite članak

Skip to content