Predstavljanje Slavonije na međunarodnom specijaliziranom sajmu Caravana u Nizozemskoj u Leeuwardenu

Turistički klaster Slavonija koji objedinjuje pet županijskih turističkih zajednica sa istoka Hrvatske (TZ Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije) u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom kao jedan od 400 izlagača predstavio je turističku ponudu Slavonije na međunarodnom sajmu kampinga i turizma Caravana u Leeuwardenu koji je održan od 17. do 22. siječnja 2019.g. Riječ je o najvećem i najbolje posjećenom sajmu kampinga u Nizozemskoj koja je poznata kao kamping nacija.

Na štandu HTZ-a klaster Slavonija je nastupio zajedno sa Kamping udruženjem Hrvatske, naturističkim kampom Valalta iz Rovinja i tvrtkom Hadria sa sjedištem u Novalji. Na sajmu su predstavljena četiri slavonska kampa, riječ je o dva kampa s područja Požeško – slavonske županije; kamp Zlatni Lug koji se nalazi u požeškom prigradskom naselju Emovački Lug i kamp Duboka koji se nalazi u Velikoj u Parku prirode Papuk, te kampovi na području Osječko-baranjske županije Familiy iz Kopačeva i cikloturistički kamp Suza Baranje iz Suze.

Osim samih kampova na sajmu je predstavljena i cjelokupna turistička ponuda Slavonije. Veliku pozornost je privukla brošura wine tour koja prezentira okolinu Osijeka kao središte vinskog četverokuta. Uz Wine tour se predstavilo i kutjevačko, iločko, orahovačko i brodsko vinogorje. Budući da je u Nizozemskoj od vinske, ipak razvijena pivska kultura planiramo u budućim materijalima o Slavoniji, tj. zajedničkoj brošuri klastera Slavonija koja je u izradi , posvetiti jedan dio pivarskoj craft sceni u Slavoniji; gotovo svaki slavonski grad ima svoju mikro pivovaru (Osijek-von Beckers, Slavonski Brod-Popster, Požega-Slawoner, Vinkovci-Valens, Pitomača-Pitko, Đakovo-Black hat, Našice-Stric, Pakrac-Slavonica, Nova Gradiška-Bošnjak, itd.) i festival craft piva. Imajući u vidu da također i neke turističke agencije imaju beer tasting u ponudi, a koje su bile i iskazale interes za turističku ponudu na spomenutom sajmu.

Posjetitelji štanda bili su oni koji žele luksuzno glamping kampiranje i oni koji žele avanturu i neko novo iskustvo u kampovima u prirodi i mjestima gdje nije toliko velika prisutnost ljudi. Većina njih posjeduje vlastite kampere na kojima na putu voze i bicikle, dok drugi iznajmljuju kampere za svoja putovanja.

S obzirom na njihove interese posjetitelji su upoznati sa cikloturističkom ponudom područja, povezanosti na europske cikloturističke koridore (eurovelo 6 i 13), enogastronomskom ponudom, te cikloturističkim manifestacijama koje nude iskustvo doživljaja na dva kotača. Isto tako svoj interes za posjet kampovima u Slavoniji iskazale su i organizacije koje pišu recenzije o kampovima koje posjećuju diljem svijeta, kao i tvrtke koje su specijalizirane za prodaju paket aranžmana za kampove u Mađarskoj i Hrvatskoj.

podijelite članak

Skip to content