Otvorena Kuća Brlić, dom slavne spisateljice Ivane Brlić Mažuranić

Slavonski Brod dobio novo mjesto za sve zaljubljenike u bajke i moderne putnike

Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija dobili su novu turističku atrakciju. Otvoren je Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić u kući Brlić, jednoj od najljepših brodskih katnica. Tu se, samo par metara od rijeke Save, doselila slavna spisateljica nakon udaje za odvjetnika Vatroslava Brlića 1892. i u njoj je napisala neka od svojih najvrjednijih djela.

Kući Brlić vraćen je stari sjaj, a Brođani i njihovi gosti dobili su novo mjesto u kojem se savršeno isprepleće građanski ambijent s kraja 19. i početka 20. stoljeća sa zahtjevima modernih putnika.

U prizemlju novog interpretacijskog centra informacijski je pult, suvenirnica i dnevna knjižnica za druženje uz novine i čitanje knjiga za sve nostalgičare kojima papir nešto znači, a na zidovima djela su likovnih umjetnika pa je ovaj prostor i svojevrsna galerija.

Na prvom katu autentičan je stan je Brlićevih s dva salona, knjižnicom, spavaćom i dječjom sobom, u potkrovlju je galerijski polivalentni prostor za književne večeri i kulturne prezentacije, a još jedan takav moderan prostor za evente, degustacije i prezentacije u podrumu je kuće. Naravno, Interpretacijski centar Ivane Brlić-Mažuranić ima i svog vodiča, mobilnu aplikaciju koja će posjetitelje provesti kroz kuću i dvorište, a multimedijalni i interaktivni sadržaji privući će školarce i mlade, ali i sve one koji se mladima osjećaju.

Kuću Brlić ponedjeljkom je otvorena od 10 do 14 sati, od utorka do petka od 11 do 19 sati, a subotom od 10 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanom je zatvorena. 

podijelite članak

Skip to content