Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Europsko prvenstvo i Masters kup u maratonu Slavonski Brod

10 srpnja, 2023 @ 08:00 16 srpnja, 2023 @ 18:00

Nakon domaćinstva i uspješne organizacije Europskog prvenstva u maratonu 2018. godine u Metkoviću, Hrvatski kajakaški savez dobio je organizaciju Europskog prvenstva u maratonu za juniore, mlađe seniore i seniore,  koje će se održati u Slavonskom Brodu 13.-16.7.2023. godine, Prvenstvu prethodi Europski kup za veterane 10. i 11. srpnja koje će biti i uvod u ovo veliko natjecanje. Sudjelovat će više od 400 natjecatelja iz 25 europskih zemalja, a pribroji li im se prateće osoblje poput trenera i logistike broj gostiju bit će veći od 500, po čemu je ovo prvenstvo jedan od najvećih sportskih događaja u Slavoniji uopće.

Najviše veslača dolazi iz Španjolske i Mađarske. Na stazi na rijeci Savi odvijat će se utrke u svim kategorijama, od juniora i U-23 do seniora i veterana. Prvi nastupaju najstariji, veterani, 10.-11. srpnja, 12. srpnja u Sportskoj dvorani Vijuš je svečano otvorenje prvenstva, dok su najatraktivnije utrke rezervirane za četvrtak 13. srpnja, kad veslaju seniori, čija je dionica od 30 kilometa i najdulja.

logo novi 2 3

U organizaciju EP su uključeni čelni ljudi grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županija sa svojim kajakaškim klubovima i volonterima s tog područja. Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija domaćini su Europskog prvenstva u kajaku i kanuu zbog duge tradicije i najveće razvijenosti kajakaštva u Hrvatskoj. Ovdje naime, djeluju tri vrlo uspješna kluba – Marsonia, Olimpik i Oriolik, koji okupljaju brojno članstvo, a dolazak europske veslačke elite bit će im poticaj za dodatno napredovanje. I za sam grad Slavonski Brod to je dobra prilika da gostima predstavi svoju turističku ponudu.

Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija odabrani su jer je na tom području najrazvijenije kajakaštvo u Hrvatskoj sa tri vrlo uspješna kajakaška kluba: Marsonia, Olimpik i Oriolik sa brojnim sportašima i članstvom koji će biti od velike pomoći u organizacijskoj provedbi Europskog prvenstva.

Europsko prvenstvo u kajak-kanu maratonu biti će veliki poticaj kajakaškim klubovima ne samo u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji, već i klubovima diljem Hrvatske u daljnjem omasovljenju i kvaliteti, jer se očekuje nastup najboljih sportaša iz tridesetak europskih zemalja sa oko 350 sportašica i sportaša u pratnji vođa ekipa, trenera i logističke podrške gostujućih ekipa.

Širi krug kandidata za sastav naše državne reprezentacije za nastup na Europskom prvenstvu je već odradio prvi dio priprema za ovo natjecanje, a konačni sastav reprezentacije će biti određen početkom lipnja.

U nastavku na linku možete pronaći Bilten, te pratiti sve pojedinosti i novosti vezane za EP na web stranici.

veslanje Sl. Brod
Na stazi na rijeci Savi odvijat će se utrke u svim kategorijama, od juniora i U-23 do seniora i veterana / Fotografija: Tomislav Lačić

Hrvatski kajakaški savez

Skip to content