Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

59. Brodsko kolo – najstarija smotra folklora u Hrvatskoj

11 lipnja, 2023 @ 17:00 18 lipnja, 2023 @ 21:00

Smotra folklora Brodsko kolo, je najstarija smotra folklora u Hrvatskoj, a održava se više od 50. godina u gradu Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji. Od poludnevnog općinskog folklornog događanja, do devedesetih godina, dolazimo do jedne vrlo značajne manifestacije koja se sastoji od desetak različitih priredbi koje se održavaju tijekom cijele godine u gradu Slavonskom Brodu i na izmještenim lokalitetima u Drežniku, Sikirevcima i Donjim Andrijevcima i Srednjem Lipovcu.

U ovim programima sudjeluje više od 5.000 sudionika, a oni dolaze iz svih krajeva Hrvatske, i iz inozemstva. Do najznačajnijeg proširenja programa i naročito postizanja potrebne i tražene kvalitete dolazi upravo preuzimanjem organizacijskih poslova od strane Folklornog ansambla Broda (1991.godine).

Ova jedinstvena aktivnost brodskih folkloraša traje dvadesetak godina i svake godine se usavršava što se očituje sve boljim programima i najvišim ocjenama najeminentnijih folklornih stručnjaka u Hrvatskoj. Ministarstvo kulture je također prepoznalo organizatorska zalaganja i sposobnosti Folklornog ansambla Broda, kao i kvalitetu i značenje Brodskog kola, te to i značajno financijski pomažu.

Program Brodskog kola

brodsko kolo program

Sami organizacijski poslovi su podijeljeni u dva odbora i to: Programski i organizacijski odbor. Članovi Programskog odbora su stručne osobe (etnolozi, etno-muzikolozi, koreolozi …) i osnovni zadatak im je da se brinu o programima i kvaliteti istih.

Članove Organizacijskog odbora čine članovi Upravnog odbora Folklornog ansambla Broda pojačani sa predstavnicima medija i suorganizatora – Turističkih zajednica Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Svatko od članova ima određene zadatke i brine se za izvršavanje istih već dugi niz godina (prostori za izvođenje programa, prihvat i organiziranje smještaja za sudionike u programu, suradnja sa članovima programskog odbora kroz pomoć za vrijeme održavanja programa u smislu raznih tehničkih usluga ozvučenja, rasvjeta, priprema pojedinih izvođača…, organiziranje prehrane i okrijepe za sudionike i goste……).

Organizatoru, Folklornom ansamblu Broda je posao u mnogome olakšan uključenjem Turističkih zajednica Grada Slavonskog Broda i BPŽ u svojstvu suradnika u organiziranju, suorganizatora. Naročito je pomoć značajna u dijelu promotivnih i promidžbenih aktivnosti za koje je na jedan način i zadužena TZ Grada Slavonskog Broda.

Programi ove značajne manifestacije se održavaju tijekom cijele godine, no svakako je najzanimljiviji njihov središnji dio koji se uvijek održava u prvoj polovini lipnja.

Folklorni ansambl Broda

Pogledajte web stranicu Organizator

Skip to content