Okusi graničarskog posavlja

Danas je 13 ugostiteljskih objekata s područja županije dobilo certifikat Okusi tradicije. Certifikate je danas dobitnicima podijelio župan Brodsko- posavske županije Danijel Marušić i predsjednik Turističke zajednice Brodsko- posavske županije.

Standard Okusi može se utvrditi za ugostiteljske objekte (turističko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, kušaonica, etno kuća, bistro, gostionica, krčma, restoran, kavana, hotelski restoran) koji zadovoljavaju propisane osnovne uvjete i vrednovanjem kroz 5 kategorija (hrana, usluga, piće, ambijent, okoliš) od kojih svaka sadrži pet kriterija, ostvare minimalno 75 od mogućih 100 bodova. Objekti moraju imati minimalno dva lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih najmanje četiri vina. Označavaju se standardiziranom pločom sa jedinstvenim znakom i logotipom uz dodatak lokalno prostornog određenja.

okusi 1

Projekt Okusi tradicije koji se bavi unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, umrežavanjem nosioca standarda Okusi tradicije radi zajedničkih poslovnih, edukativnih, promotivnih i marketinških aktivnosti te sustavnim razvojem novih turističkih proizvoda u području gastronomije i kulture blagovanja u cjelini. Projektom upravlja DMK Vall042 u partnerstvu s Turističkim zajednicama županija, lokalnim turističkim zajednicama i nositeljima standarda Okusi tradicije. Glavni cilj je označavanje (labeling) ugostileljskih objekata nosioca standarda Okusi tradicije i izgradnja njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića.Krajnji cilj je kontinuitet i održivost kvalitete ponude, postizanje izvrsnosti i inovativnosti u upotrebi tradicijskih namirnica, te u konačnici oblikovanje tematskih restorana – restorana s tradicijom, koji će stalno nuditi više tipičnih lokalnih jela, a gostima pružati i mogućnosti aktivnog sudjelovanja u pripremi jela.- kazao je direktor projekta Borislav Šimenc.

okusi 2

Ovo je bito u brendiranju svih naših ugostitelja, ali jednako tako ovim projektom širi se informacija da mi u Slavoniji imamo i te kako dobru gastro ponudu koja može privući brojne turiste. Ova plaketa ujedno i priznanje njihovom dosadašnjem radu. Baranja nije ništa kvalitetnija, samo su ranije krenuli sa promocijom, mi se imamo s čime ponositi, imamo ljude koji to mogu nositi i pojačnim anganžmanom turističke zajednice pa i županije, kontinentalni turizam može se u Slavoniji razviti sa svim svojim specifičnostima koje nosi.- kazao je Danijel Marušić.

okusi 3

Namjera nam je bila umrežiti i brendirati proizvode i usluge naših ugostitetlja, pozicioniranje na tržištu i promocija. Okusi graničarskog posavlja naziv je koji puno govori o kraju, tradiciji i običaju. Ovo je jedna točka na “i” i sve više turista dolazi u Slavoniju iz razloga što cijene kvalitetu, autothtnost, posebnost naše gastronomije i svega ooga što nude naša obiteljska turistička gospodarstva, restorani i svi ugostitelji. Projekt je pomoć svima njima jer danas oni rade sve i nemaju vremena za marketing. Ovdje je riječ o promociji na način da idu na nacionalni portal Okusi, dobivaju jelovike prevedene na strane jezike, promovirati ćemo ih putem digitalne kampanje, brošure i svega ostalog. No, u konačnici to je naša zadaća i cilj prema njima. Današnjim danom njihova kvaliteta samo je potvrđena.- kazala je Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko- posavske župnije.

Trinaest dobitnika ovih standarda s područja Brodsko-posavske županije su:

Pansion “Slavonski biser” (Nova Gradiška)
Hotel “Kralj Tomislav” (Nova Gradiška)
Restoran “Dukat” (Nova Gradiška)
Restoran “Grozd” (Slavonski Brod)
Rodino gnijezdo (Slavosnki Brod)
Hotel “Savus” (Slavonski Brod)
Restoran “Oroz” (Slavonski Brod)
Restoran “Uno” (Slavonski Brod)
Hotel “Art” (Slavonski Brod)
Eko-etno salaš “Savus” (Bukovlje)
Ranč “Marin” (Garčin)
Kuća dida Tunje (Oprisavci)

podijelite članak

Skip to content