Gajna

Gajna je beskrajno zeleno prostranstvo pašnjaka koji su dom brojnim govedima, ovcima, konjima te crnoj slavonskoj svinji. Nakon proljetno-jesenskih poplava ona poprima obilje bara u kojima se iznova razvija biljni i životinjski svijet.

Čisti zrak, tišina i mir koji tamo vladaju čine Gajnu savršenim mjestom za bijeg od užurbanog urbanog života i povratak prirodi.

S vidikovca koji je replika čardaka iz doba Vojne krajine pruža se prekrasan pogled, a osim životinja na ispaši često se može vidjeti i divlji zec u trku ili neka druga pomalo neočekivana životinja.

Posebnu ljubav prema Gajni gaje biciklisti na stazi Slavonski Brod-Gajna pa njima, kao i mnogim drugima posjetiteljima koji ogladne okrjepu pruži rustikalno uređen restoran “Kuća dida Tunje”.

Značajni krajobraz GAJNA (proglašen 1990.)

Važno je kao područje očuvanja vrsta i staništa (POVS).

Gajna predstavlja tipični slavonski prisavski poplavni pašnjak, a njegovu pejsažnu vrijednost potencira prisutnost močvarne flore i faune, površine oko 400 ha poplavnog područja rijeke Save. Gajna je sa južne strane omeđena Savom u dužini od oko 2,5 kilometara, a sa sjevera savskim nasipom koji je u luku okružuje.

Gajnu u zapadnom dijelu toga luka presijeca lateralni kanal između sela Oprisavci i Poljanci.

Tipičan je primjer izgleda nekadašnjih slavonskih poplavnih pašnjaka nastalih djelovanjem čovjeka, danas je ona svojevrsna ”Arka” za autohtone pasmine poput slavonsko-srijemskog podolskog goveda, posavskog konja, crne slavonske svinje, hrvatskog ovčara.

Izlijevanjem Save postaje mrjestilište savskih riba i hranilište ptica. Na tom području već 30 godina djeluje nevladina udruga Brodsko ekološko društvo na čiju je inicijativu ovo područje i proglašeno zaštićenim.

GDJE IĆI i što obići?

Mjesta koja ne smijete propustiti

čuvari gastronomske tradicije

Što posjetiti

Čuvari prirode

Skip to content