Kulturni turizam

Brodsko-posavske županije

S obzirom na broj stanovnika, u našoj županiji se ponosimo neobično velikim brojem poznatih ličnosti koje su se ovdje rodile i/ili živjele, a čiji značaj prelazi okvire naše domovine.

Slavonski Brod

Ivana Brlić Mažuranić - Kuća Brlić

Ivana Brlić-Mažuranić, istaknuta hrvatska književnica, ostavila je neizbrisiv trag u svijetu dječje književnosti. Rođena 18. travnja 1874. godine u Ogulinu, Hrvatska, Ivana je postala poznata po svojim bajkama i pripovijestima koje su osvojile srca čitatelja diljem svijeta. Njezinu izvanrednu kreativnost i duboku povezanost s folklorom i tradicijom očituju se u njezinim djelima, koja i danas ostaju dragocjeni dio hrvatske i svjetske književne baštine.

Osim svojih književnih doprinosa, Ivana Brlić-Mažuranić također je bila angažirana u promicanju obrazovanja i ženskih prava u Hrvatskoj u svoje vrijeme. Njezin život i djelo pružaju inspiraciju i pouku mnogima te čine njezinu prisutnost u književnom svijetu neizbrisivom.

Adresa: Trg Ivane Brlić Mažuranić 8, 35000, Slavonski Brod
Telefon: +385 35 256 084

Slavonski Brod

Spomen dom Dragutina Tadijanovića

Dragutin Tadijanović, veliki hrvatski bard, rođen je u Rastušju blizu Slavonskog Broda 4. studenog 1905. Bio je hrvatski pjesnik, ravnatelj Instituta za književnost JAZU-a, predsjednik Društva književnika Hrvatske, te kandidat za Nobelovu nagradu.

Spomen dom Dragutina Tadijanovića u Slavonskom Brodu pruža duboki uvid u život i djelo ovog velikog hrvatskog pjesnika. Tadijanovićeva ostavština obuhvaća rijetke predmete iz njegova privatnog života, kao i vrijedan arhiv, rukopise, umjetničke predmete i memorabilije, koje zajedno stvaraju autentičnu atmosferu. Posjetitelji mogu interaktivno doživjeti svaki prostor te istraživati bogatstvo i složenost Tadijanovićeva nasljeđa.

* Cjelokupna ostavština iz stana u Gajevoj 2, Zagreb, ostavljena je u naslijeđe gradu Slavonskom Brodu te prevezana i izložena u današnjem prostoru Spomen- doma Dragutina Tadijanovića , u Starčevićevoj 8, Slavonski Brod.

Adresa: Ante Starčevića 8, 35 000 Slavonski Brod
Telefon:+385 35 448 – 749

Vrpolje

Spomen galerija Ivana Meštrovića

Manje je poznato da je Ivan Meštrović, jedan od najvećihavjetskih kipara 20. stoljeća rođen u našoj županiji (Vrpolje kod Slavonskog Broda, 15. kolovoza 1883.) Školovao se u Beću, obilazio cijelu Europu, živio u emigraciji za vrijeme 1. svj. rata a onda se vratio u domovinu gdje je ostvario između 2 rata svoje najveće kreativne dosege. Početkom rata emigrirau Italiju a poslije rata živi u Americi. Bio je profesor kiparstva na Sveučilištu u Syracusi i potom od 1955. godine u South Bendu. 

Meštrović je tijekom svog života stvorio više od 2.000 skulptura različitih stilova i materijala, uključujući broncu, drvo, kamen i keramiku. Njegova djela često su bila inspirirana hrvatskom poviješću, mitologijom i religijom, a istaknuo se spojem tradicionalnih motiva s modernim izrazom.

Njegova strast prema umjetnosti odvela ga je izvan granica Hrvatske, gdje je živio i radio u svjetskim umjetničkim središtima poput Beča, Pariza i Rima. Meštrovićeva djela krasila su muzeje, galerije i javne prostore diljem svijeta, ostavljajući neizbrisiv utjecaj na kiparstvo.

Posebna veza s Amerikom kulminirala je stvaranjem monumentalnog “Indijanskog Spomenika” u Chicagu, simbola prijateljstva između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. Ovaj kip, koji dominira gradskim pejzažom Chicaga, svjedoči o Meštrovićevoj strasti prema umjetnosti i sposobnosti da prenese duboke emocije kroz svoje skulpture.

Slavonski Brod

Franjevački samostan Presvetog Trojstva

Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu jedan su od najvećih baroknih samostanskih sklopova u Slavoniji, smješten na lijevoj obali rijeke Save.

Gradnja franjevačkoga zidanog sklopa započinje 12. kolovoza 1727. godine, polaganjem kamena temeljca crkve kojeg postavlja barun Ivan Trenk, tadašnji zapovjednik Broda. O tome svjedoči i latinski natpis i kronogram s 1727. godinom u luneti portala crkve: “ISTA FAVORE DEI PLEBIS PIETATE BENIGNA CVRA FRATERNA SVRGVNT FASTIGIA TEMPLI” (Ovaj hram je nastao naklonošću Božjom, pobožnošću puka, blagohotnom brigom braće).

Izgradnja cijelog kompleksa odvijala se u fazama i trajala je dulji niz godina, jer je ovisila ponajprije o dobročinstvima i milodarima Brođana te o trudu i strpljivosti braće franjevaca.

Adresa: Trg Svetog Trojstva 1, 35000, Slavonski Brod
Telefon: +385 35 297 170

bastina

Gdje usput postaje cilj

Što posjetiti

Čuvari baštine

Skip to content