Menu
seoski turizam header

ETNO TURIZAM

Dalje od glavnih prometnica i gradova, u područjima koje još uvijek krasi očuvani okoliš, a čovjek živi u skladu s prirodom, počela su nicati etno-sela. To su mjesta gdje se čovjek vraća svojim korjenima, zemlji i prirodi. Stres polako nestaje a u duh se vraća mir i spokoj. Sve domaće namirnice koje možete tamo naći, voće, povrće, domaći specijaliteti ili kruh, odišu zdravljem, čistoćom i izvornošću. U nekim selima obitelji ulažu ogroman trud kako bi svoja imanja prikazali u najboljem svjetlu tradicijske gradnje i ugođaja. 

STARA KAPELA

Na četrdesetak kilometara udaljenosti od Slavonskog Broda nalazi se eko-etno selo Stara Kapela. Bajkovito selo predstavlja spoj težnje za očuvanjem etnološke ostavštine Slavonije te svijesti o tome da je čist i zdrav okoliš temelj održivog razvoja. Nekad gotovo izumrlo selo obnovljeno.je isključivo starim materijalima te predstavlja tradicijsko selo kakva su nekoć bila u Slavoniji. Prekrasan ambijent upotpunjen je s trinaest kilometara biciklističkih staza opremljenih s svim turističkim sadržajima (vidikovci — čardaci, informativne ploče...). Gostima se omogućava i jahanje te vožnja seoskim kolima i saonicama.

Saznajte više o etno selu Stara Kapela...

stara kapela 25

ETNO EKO IMANJE MATIN I ANIN STAN

aricnaslovna

Seosko imanje obitelji Arić,  u Gornjim Crnogorcima (kod Starog Petrovog Sela) prostire se na 25 000 m2. Uz kuću uređenu u tradicionalnom stilu, za smještaj gostiju, nalaze se i  ambari, podrumi, kušaone, staje za životinje, terase, otvorena ognjišta za pripremanje hrane, ribnjak pun šarana, stado jelena lopatara, konji – slavonski šposavci, goveda – slavonski podolac, svinje – crna slavonska svinja – fajferica, ovce, koze, perad. Šetnja kroz drvored orasa, stare sorte jabuka , krušaka , dunja… prostor za djecu gdje se ne morate bojati automobila, prostor za šetnju bez buke i žurbe danjašnjeg svijeta, prostor je  za vas i vaše prijatelje.

Osim na ovom imanju, u autentičnim slavonskim delicijama, u vlastitoj proizvodnji, možete uživati i u  restoranu Dukat, u vlasništvu ove obitelji, u Novoj Gradiški.
 
 

ETNO EKO SALAŠ SAVUS 

savusnaslovna
Na istočnom dijelu grada Slavonskog Broda, samo 5 km od hotela Savus u mjestu Bukovlje, a na padinama prekrasne Dilj gore,  smješten je, prvi brodski salaš Eko-etno Salaš Savus. Salaš se proteže kroz desetak hektara Šume i livada s pogledom na panoramu grada Slavonskog Broda.
Sportski tereni (nekoliko nogometnih terena, odbojka, boćanje, Golf ispucavanje, kilometri uređenih šetnica i jogging staza, paint ball arena i ostale sportske aktivnosti) samo su dio ponuda koji salaš̄ nudi za organizaciju raznih team buildinga, druženja i manifestacija.

Domaći slavonski specijaliteti rađeni po tradicionalnim receptima te spremani na vatri slavonskog hrasta pred očima gostiju služe se u Slavonskoj kući, uređenoj u tradicionalnom stilu. Hrana se poslužuje u starinskom emajliranom posuđu kako bi se dočarali kvaliteta i ponos življenja slavonskog kraja. Vinski podrum salaša nudi raznovrsnu ponudu slavonskih vina te rakija.

http://www.savus-hotel.com/eko-etno-salas-savus/ 

TOG KEREKOVIĆ

kerekovic1

Turističko obiteljsko gospodarstvo Kereković otvoreno je prije tri godine, kao prvo turističko obiteljsko odredište u Brodsko-posavskoj županiji, u selu Živike, u živopisnom slavonskom kraju. U gastronomskoj ponudi su domaća jela, spravljena od namirnica proizvedenih na gospodarstvu, u Živikama i Pričcu. Gosti će domaće jelo i piće kušati u manjem prostoru s 40-ak mjesta ili za veće skupine u natkrivenom blagovaonskom, sa 150 do 200 mjesta. Krijepit će se domaćom rakijom i vinima oriovačkog kraja i posebno uživati u slavonskim specijalitetima kulenu i švarglu.

Gospodarstvo ima 8 lipicanaca, pa nudi vožnju u kolima ili fijakeru, a za jahače uživanje u jahanju. Ribiči će okušati sreću na vlastitom ribnjaku, a poseban je prostor osiguran za kampiranje. Mogućnosti za rekreativno bavljenje sportom i team buildingom su neograničene. Poklonike vode oduševit će lađa "Graničar" kojom će zaploviti Savom.

http://www.turizam-kerekovic.hr/ 

POSAVSKA POUČNA CESTA

Posavska počuna cesta na sjajan način spaja priču o gastronomiji, povijesti, arheologiji, folkoru i pučkoj baštini,  jedinstvenoj i autohtonoj arhitekturi Posavine, nudeći gostu riječni, ali i lovni turizam, avanturizam i biciklizam. Cesta koja vodi kroz slavonsku šumu i duž toka rijeke Save, duga je 30-ak kilometara, a zahvaljujući turističkim interpretacijskim pločama možete je obići sami ili organizirano, uz pratnju turističkih djelatnika.
 
Naučite sve o povijesti, tradiciji, narodnim običajima, kulturnoj baštini, prirodnim ljepotama rijeke Save i posavske šume. Zavirite u dvorišta seoskih domaćinstava, osjetite Posavinu svim svojim čulima, mirisom domaćih proizvoda i ljepotom krajolika. Neka vam gakanje gusaka, rzanje konja i toplina posavaca opusti dušu i ukrade srce.
 
posavska cesta

SEOSKO DOMAĆINSTVO OPOĐE

opodjenaslovna

U mjestu Cernik, na južnim obroncima Psunja i zapadnim padinama Požeške gore, u sklopu velikog vočnjaka  (40ha) smjestilo se ovo obiteljsko imanje. Osim smještajnih kapaciteta u tradicionalnom stilu, na raspolaganju su i zimski vrt, degustacijska sala, vinski podrum i podrum za žestice, zološki vrt s domaćim životinjama, teren za mali nogomet s umjetnom travom, dječije igralište i jezero za ribolov u sklopu domaćinstva. Posebna pogodnost je mogućnost smještaja kućnih ljubimaca i po želji, spavanje na slami u sobama.

 

 

http://stanal.hr/ 

KUĆA DIDA TUNJE

didatunjanaslovna

U selu Oprisavci, 20-ak km istočno od Slavonskog Broda, smješten je veliki ugostiteljski kompleks "dida Tunjina Kuća". Stara slavonska kuća sa štagljem je obnovljena u tradicionalnom stilu i prilagođena za noćenje gostiju. No u ogromnom, lijepo uređenom dvorištu se nalaze još i 3 konobe, pivnica, suvenirnica te dječije igralište.

http://www.kucadidatunje.hr/

ZOO RUŠČICA

zoo

U zoološkom vrtu obitelji Milec u prigradskom naselju Ruščici se može vidjeti 70 vrsta životinja i ptica, medu kojima su, osim domaćih životinja, i medvjed, tigar, orao, majmun Bobo i brojni drugi pripadnici čudesnog životinjskog i ptičjeg svijeta. Treba također spomenuti da goste zoološkog vrta očekuje boravak u izuzetno efektno uređenom okolišu sa posebno osmišljenim nastambama za životinje i ptice.

ORUBICA

orubica

Tipično ravničarsko selo uz Savu, 746 stanovnika. Nalazi se između Nove Gradiške i Davora. Malo je sela opstalo uz samu rijeku zbog poplava, no Orubica se očuvala. Prije gradnje nasipa velikim je dijelom godine bila pravi otok. Crkva svetog Ilije u Orubici sagradena je u 19. stoljeću.

SLAVONSKI KOBAŠ

slavonski koba

Ovo tipično slavonsko selo smješteno je uz rijeku Savu u općini Oriovac te ima brojne zanimljive spomenike kulture poput gotičke crkve Sv. Marije na nebu uznesene tzv. Marijanskog svetišta i barokne crkve Sv. Ivana Krstitelja, kao i kuće karakteristične arhitekture na čijim krovovima se okupljaju rode koje predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju ovog područja.

RANČ MARIN

ranc marin naslovna
U selu Garčin nalazi se jedinstveni sportsko ugostiteljski kompleks, Ranč Marin. U sklopu ranča nalazi se štala s boksovima za 20 konja, ograđeno imanje za školu jahanja i treninge, veliki ograđeni prostor za slobodnokretanje i ispašu konja. Na ranču je izgrađena i staza za utakmice u preponskom jahanju “Derby”, dva manja vanjska boksa za kobile i ždrebad te silos za zrnatu hranu i hala za sijeno. Za sve posjetitelje Ranča “Marin” za iznajmljivanje je na raspolaganju i smještaj u Hostelu sa 40 ležajeva. Gosti se mogu okrijepiti u caffe – baru koji je uređen u slavonskom stilu ili prezalogajiti u restoranu brze hrane, koji se također nalazi na samom ranču.
 

BEĆARSKA KUĆA

becarska kuca

Dok dvorišne gospodarske zgrade obitelji Crljen daju prikaz tipičnog gospodarstva slavonskog seljaka sa kraja 18. i početka 19. stoljeća, u tzv. "bećarskoj kudi" mogu se kušati tipični slavonski domaći specijaliteti. U etno-dvorištu je, uz prethodnu najavu, moguće organizirati i kolektivne tradicijske dječje igre, kao i kreativnu radionicu izrade tradicijskih svirala (frula) pod vodstvom majstora trzalačkih glazbala.