Menu
aktivnosti header

CIKLO TURIZAM

slavonia bike v4

Brodsko – posavska županija je smještena je podno planine Psunj i Diljskog gorja, u nizini pokraj rijeke Save. Upravo takav položaj, uz velik broj slaboprometnih cesta, omogućuje joj izuzetan cikloturistički potencijal. Ovo je kraj bogate povijesti, tradicije, kulturne baštine i brojnih prirodnih ljepota, što vožnju biciklom kroz županiju čini izuzetno atraktivnom.

Biciklističke rute su podijeljene u tri područja: zapadni (Nova Gradiška), središnji (Slavonski Brod zapad) i istočni (Slavonski Brod istok) dio.  U ovom trenutku je klasificirano 15-ak staza od kojih neke prolaze nizinskim dijelom uz Savu, ruralna područja i prisavske močvare i pašnjake. dok su druge smještene sjevernije, u brdsko-šumskom području. Pri tome vas put vodi pokraj savskih meandara, šumaraka, riječnih rukavaca, obnovljenih sela i turističkih obiteljskih gospodarstava, preko pitomih brežuljaka, vinskih podruma, arheoloških lokaliteta i gustih šuma.

 
biciklizam

LOVNI POTENCIJAL

lov

 

Obilje šuma u županiji osigurava bogat biljni i životinjski svijet. Zabilježeno je 26 vrsta sisavaca, većinom zečeva, lisica, divljih svinja, jelena, divljih mačaka (danas ih ima samo na Dilju). Nekoliko vrsta je zaštićeno: vidre, vjeverice i nekoliko vrsta šišmiša. Doline udomljavaju 104 vrste ptica, od čega se njih 20 gnijezdi, uključujući i neke vrlo rijetke vrste kao što je eja močvarica. Jelas polje ima najveću koloniju žutih čaplji i čaplji žličarki u Hrvatskoj. Od ptica selica prisutne su: kobac, riđa lunja, orao štekavac, bijele rode. 

 

Glavna lovišta su: Radinje (također ga nastanjuju rijetke vrste ptica poput orla štekavca i crne rode), Migalovci, obronci Psunja (brežuljci oko Gradiške) i Puavice.  

RIBOLOVNI TURIZAM

 ribolov

Brojne su vode stajačice i tekućica u našoj županiji,  na kojima je dozvoljen sportski ribolov. Spomenimo samo neke; akumulacije Ljeskove vode, Petnja, Orašje, Štuka Nova Kapela, brojne bare , ciglarske jame, kanali, potoci i naravno rijeka Sava. Na području županije zaživljavaju manji ribnjaci koji su namjenjeni sportskom ribolovu, a u privatnom su vlasništvu (Velika Kopanica, Donji Andrijevci, Staro Petrovo Selo, Lazae...).  U vodotoku Save ima oko 50 vrsti riba, a najpoznatije u ovom kraju su šaran, amur, som i smuđ.

JAHANJE

jahanje

Nekoliko je mjesta gdje turisti mogu uživati u jahanju konja u našoj županiji.

"Olanović" u Poljancimaje ergelai s 20 konja lipicanske pasmine svih uzrasta. Uz razgled ergele, moguće je i jahanje te vožnja seljačkim kolima i fijakerima. Ranč "Marin" u Garčinu, uz rekreativno jahanje omogućava i trening i školu jahanja u ograđenom prostoru. U sklopu ranča je i hostel, restoran i cafe bar.

KAJAK KANU

kajak

Zbog smještaja na rijeci Savi (a ne treba zaboraviti ni jezero Petnju) županija ima veliku tradiciju sportova na vodi, kajaka i kanua. U Slavonskom Brodu je u izgradnjii veliki objekt za smještaj ovih klubova., na obali Save.

POLOJ

poloj1

 

Sportsko rekreativni centar Poloj je omiljeno ljetno okupljalište Brođana, udaljeno od gradskog centra samo 3 km, istočno od grada. Predivna pješčana plaža na  zavoju rijeke Save, okružena šumom i obogaćena brojnim sadržajima (ugostiteljstvo, sportski tereni, javni roštilji, dječja igrališta...) predstavlja jednu od najljepših riječnih plaža u Europi. Do ovog uređenog kupališta sa organiziranom službom spašavanja vode 2,5 km duge jogging i biciklistička staza. Posebna atrakcija su riječni splavovi s kućicama  koji se protežu na cijelom potezu od gradskog riječnog šetališta do Poloja.

BAZENI SLAVONSKI BROD

bazenbrod

U sportskoj zoni Slavonskog Broda između kompleksa sportskih dvorana i nogometnog stadiona, smjestili su se bazeni Vijuš. Tri su zatvorena bazena s pogledom na rijeku Savu; sportski, bazen za rasplivavanje i dječji te vanjski olimpijski bazen sa lijepim sunčalištem. U sklopi kompleksa su i fitenss centar i ugostiteljski objekti.

SELNA

selna

Na bazenima u Selni, uz kupanje  na raspolaganju su vam restoran, caffe bar i prenočište

PLANINARSKE STAZE

Zahvaljujući Dilj Gori, Požeškom gorju i Psunju na sjeveru, Brodsko posavska županija obiluje planinarskim stazama o kojima vode brigu dva planinarska društva; HPD dilj Gora iz Slavonskog Broda i HPD Strmac iz Nove Gradiške. Dilj gora je idealna za lijepe šetnje jer širok splet staza omogućuje brojne kratke izlete, a veličina gore omogućuje iznimno dugačke ture. Za većinu izleta iz smjera Slavonskog Broda u Dilj goru ishodišna točka je planinarski dom “Đuro Pilar” na rubu grada. Psunj je najviša planina Požeškog gorja i Slavonije. Važna polazišna točka je izletište Strmec.

SPORTSKI OBJEKTI

Bogata sportskom tradicijom i uspjesima, naša županija pruža veliki izbor sportskih objekata za sve vrste sportova. Bilo da uživate u nogometu ili dvoranskim sportovima, kuglanju, streljaštvu, tenisu, klizanju, skejtanju ili trčanju...za vas će se uvijek naći pogodan teren ili objekt. Veliki izbor sportskih kapaciteta u kombinaciji sa smještajnim kapacitetima pruže odlične uvjete za organizaciju sportskih natjecanja.