manifestacije header

MANIFESTACIJE U BRODSKO POSAVSKOJ ŽUPANIJI 

 
SIJEČANJ
 
Švarglijada- etno gastro manifestacija u organizaciji udruge "Kulin - Bećarac" u Starom Petrovom Selu
 
VELJAČA
 
Pokladno jahanje- ova smotra običaja tipičnih za posavska sela, koja se održava u znak sjećanja na stare graničare, održava se u gotovo svim selima ovog kraja (Sikirevci, Ruščica, Dragalić, Oriovac...
 
 
Matijevo - Etno tradicijska manifestacija u Novoj Kapeli
 
OŽUJAK
 
Pokladno jahanje- pokladno jahanje u Ruščici
 
 
TRAVANJ
 
U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić - dječja manifestacija koja nastavlja tradiciju susreta ( od 1970.). u spomen na veliku hrvatsku i svjetsku spisateljicu dječijih bajki. Obilje je  sadržaja namijenjenih djeci poput dramskih, likovnih i kompjutorskih radionica, kazališnih predstava, igraonica, pričaonica, susreta s književnicima, izložbi, glazbeno-scenskih programa ...
 
XCM Tvrđava - kružna MTB utrka - 05.04. organizacija BK Festung
 
Međunarodni festival harmonike "Bela pl. Panthy" - organizator brodski harmonikaški orkestar
 
TRAVANJ, SVIBANJ
 
I like my bike - Biciklijada u urganizaciji Slavonskobrodskih biciklista, okvirni datumi: 26.4. ili 3.5.
 
SVIBANJ
 
Mega Bikers susreti - održavaju se na prostoru Sportsko-rekreacijskog centra ‘’Poloj’’ u povodu Dana grada Slavonskog Broda te imaju međunarodni karakter. Među obiljem zanimljivih sadržaja koji svake godine privuku više tisuća posjetitelja, treba istaknuti moto igre, utrke ubrzanja, moto defile s egzibicijama, rock koncerte...
 
 
Auto Rally - Tradicionalno se održava u Slavonskom Brodu u povodu Dana grada Slavonskog Broda te ima međunarodni karakter. Posjetite i prigodnu izložbu automobila brodskih auto-kuća 
 
Razigrane grive - konjička manifestacija u Trnjanskim Kutima koja se sastoji od cjelodnevnog razgleda i izložbe konja te smotre svatovskih zaprega.
 
Nasred placa, nasred Perkovaca - etno tradicijska manifestacija u Starim Perkovcima, KUD Ravnica
 
Dani tradicijske kulture - etno tradicijska manifestacija u Cerniku
 
Novogradiški glazbeni festival - Nova, gradiška, organizacija udruga mladih "Euterpa"
 
LIPANJ, SRPANJ
Brodsko glazbeno ljeto – Kulturna manifestacija u sklopu koje se odvijaju programi u kazališno-koncertnoj dvorani (opera, opereta, balet), komorni koncerti u franjevačkoj crkvi te koncerti zabavne i etno glazbe na otvorenom.
 
LIPANJ
 
Brodsko kolo - najstarija smotra folklora u Hrvatskoj. Obuhvaća različite programe poput likovnih i etnografskih izložbi, promocija knjiga, dječje smotre, smotre svečanih zaprega, smotre izvornog pjevanja, smotre izvornog folklora, revije hrvatskih narodnih nošnji te izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji.
 
 
 
Oriovita - Ocjenjivanje vina, poljoprivredno gospodarstveni sajam i fišijada na području općine Oriovac.
 
BIjelo biserje Slavonije - Izložba koja i zaprega, u sklopu "Brodskog kola" u organizaciji Konjogojstvene udruge "Slavonija"
 
Antunovo u Batrini - Tradicijska etno manifestacija u Batrini kod Nove Kapele, KUD Šokadija
 
Oriovačke žetvene svečanosti - etno tradicijska manifestacija, KUD "Luka Ilić Oriovčanin"
 
Staroslatničko ljeto - etno tradicijska manifestacija u Starom Slatniku
 
Oj Sibinju lipo selo naše tebe krase i cure i snaše - Smotra folklora u Sibinju
 
  
SRPANJ
Međunarodni susreti oldtimera - Old timer club classic 99 iz Nove Gradiške organizira smotru starih automobila koja okuplja brojne ljubitelje starodobnih ljubimaca na 4 kotača.
 
Rockstarci - Festival rock glazbe  u Starom Petrovom Selu, u organizaciji Udruge za integraciju glazbene kulture mladih "Starci 2001"
 
Fišijada - gastronatjecanje u pravljenju fiša, poznate ljute riblje juhe. Odvija se u Slavonskom Brodu, uz rijeku Savu. Nezaboravan je osjećaj dok bezbrojne vatre ispod kotlića s ribom obasjavaju mrakom zavijenu rijeku, a mirisi crvene ljute paprike, najbolje ribe i dobrog vina bude  odlično raspoloženje svih posjetitelja.
 
Vidit će se na sv. Iliju koja cura ima đuvegiju - smotra folklora u Velikoj Kopanici
  
KOLOVOZ
 
Ribarske večeri u kolovozu - odvijaju se u Davoru, na mjestu gdje bosanska rijeka Vrbas svoje bogatstvo vode i ribe predaje rijeci Savi. Ribarske večeri su ispunjene zadovoljstvom, dobrom atmosferom i druženjem uz prisjećanje na tradiciju ovog posavskog mjesta.
 
 
Novogradiško glazbeno ljeto – priredba se održava na glavnom gradskom trgu a podijeljena je u 4 tematske večeri; rok, tamburice, zabavna i folklor. 
 
 
CMC festival - festival se, uz brojne popratne programe, održava u kolovozu u baroknoj tvrđavi Brod, uz slobodan ulaz. U vrijeme festivala posjetitelji mogu uživati u vrhunskoj produkciji, od audio opreme do scenografije i rasvjete, uz nastup svih izvođača uživo. U sklopu festivala se  organizira i legendarno glazbeno događanje Rock maraton, na kojem, uz rock zvijezde, nastupaju i nova imena hrvatske rock scene.
 
 
Sv. Klara - Etno tradicijska manifestacija u Novoj Kapeli
 
 
RUJAN
 
Ižimača - tradicionalna manifestacija cijeđenja, odnosno ižimanja soka iz zrelih domaćih jabuka. Manifestacija se održava u 
Beravcima, pitoresknom selu na istoku Brodsko-posavske županije.
 
 
Ko 1. magarac - Biciklijada u urganizaciji Slavonskobrodskih biciklista, okvirni datumi: 06.09. ili 13.09.
 
XCM Petnja - MTB maraton - 06.09. u organizaciji BK Festung
 
Mali Pariz - Klakar - biciklijada - okvirni datum: 05.09.. ili 13.09. biciklijada, organizacija udruga Lima
  
Stupnička berba grožđa- manifestacija je kulturnog, ali i gospodarskog karaktera. Održava se u Brodskom Stupniku, zapadno od Slavonskog Broda. Njome se naznačuje početak berbe grožđa na stupničkim obroncima Dilj-gore, jednom od najboljih vinogradarskih lokaliteta kontinentalne Hrvatske. Istovremeno se promovira tradicija kroz narodnu umjetnost, gastronomiju i obrte.
 
 
Sikirevački motivi - Izložba čipke u Sikirevcima, organizacija - udruga "Sikirevački motivi" 
LISTOPAD
 
Tamburaški susreti – za ljubitelje tamburice poslastica u  Slavonskom Kobašu i Trnjanskim Kutima. 
 
Slavonija Open - tradicionalno međunarodno natjecanje u akrobatskom ‘’rock and rollu’’ koje predstavlja završnicu kupa Hrvatske, na kojem se mogu vidjeti najbolji plesači akrobatskog ‘’rock and rolla’’, te plesači revijalnih plesova kao posebni gosti programa.
 
Drum drumila - etno tradicijska manifestacija u Brodskom Stupniku
 
Brodska Pečenkijada – Na Poloju, u organizaciji  Moto kluba Brod, najveća pečenkijada u zemlji  
 
STUDENI
 
Katarinski sajam - sajam starih zanata u Slavonskom Brodu
 
Martinje - Udruga vočara i vinogradara "Sv. Vinko", u Starom Petrovom Selu
 
PROSINAC
 
Advent u Slavonskom Brodu – uz standardnu ponudu ugostiteljskih sadržaja na glavnom gradskom trgu, uživajte u zabavnom programu, pregledajte izložbene štandove lokalnih proizvođača gastro delicija, i ugrijte se kuhanim vinom 
 
Advent u Novoj Gradiški – druženje uz kuhano vino i slavonske specijalitete, štandovi s rukotvorinama lokalnih OPG-ova i zabavni sadržaji standardna su ponuda ovog sajma na glavnom gradskom trgu.
 
Advent u Cerniku - adventski sajam u Cerniku
 
Na salaši kod Betlema - Etno tradicijska manifestacija u Starim Perkovcima, KUD Ravnica
 
hpz

novosti

videogalerija

smještaj

agencije

dokumenti

ministarstvo turizma 
htz
 upanija
 dhmz
 hak
 evisitor