Menu
festung
sava samostan
 • LOVČIĆ

  LOVČIĆ

  Maleno, gotovo zaboravljeno mjesto Lovčić nalazi se ponad bogatih stupničkih vinograda krije mali srednjovjekovni biser. .
 • CERNIK

  CERNIK

  Tik uz Novu Gradišku, na zapadu županije, a na obroncima Psunja nalazi se naselje Cernik s velikim samostanom i dvorcem. .
 • FRANJEVAČKI SAMOSTAN U SLAVONSKOM BRODU

  FRANJEVAČKI SAMOSTAN U SLAVONSKOM BRODU

  Klaustar brodskog franjevačkog samostana jedna je od najmarkantnijih građevina baroknog graditeljstva na području Slavonije! .
 • 1

KUĆA OBITELJI BRLIĆ

Bogata prošlost morala je iznjedriti i nekoliko umjetnika čije se djelo cijeni na svjetskoj razini. Medu svjetski značajne umjetnike pripadaju Ivana Brlić-Mažuranić, spisateljica za djecu i autorica najznačajnijih hrvatskih bajki

U autentičnom povijesnom ambijentu doma Brlićevih stvarale su i nalazile nadahnuće za svoje mnogostrane interese ličnosti koje su značajno pridonijele javnom, kulturnom i političkom životu Broda i Hrvatske.

Kua Brli

TVRĐAVA BROD

Tvrđava Brod (Festung) zasigurno predstavlja najznačajniju povijesnu građevinu u Brodsko-posavskoj županiji. Njezina veličina, gotovo monumentalnost čini je gotovo nestvarnom premda se nalazi u samom središtu današnjeg grada Slavonskog Broda.

lzgradnja tvrđave započela je 1715. godine te potrajala narednih šezdesetak godina. Tvrđava je izgrađena na poticaj Princa Eugena Savojskog kao dio sustava tvrđava na sjeveroistoku Hrvatske. Uz Brod tada su građene tvrđave u Osijeku, Staroj Gradiški, Rači i Petrovaradinu. Od svih brodska tvrda se isticala time što je bila isključivo namijenjena za smještaj vojne posade dok su druge svojim zidinama opasavale civilno naselje. Upravo zato fascinira njezina veličina. Naime, tvrđava je projektirana za smještaj 5000 vojnika, premda je rijetko kad u njoj bilo više od dvije tisuće. Ogromni opkopi, bastioni, kurtine, hornverk, kavalir i popratne zgrade prostirali su se na površini od dva kvadratna kilometra čime je tvrđava uvelike nadmašivala grad Brod koji se rasprostirao od tvrđave prema istoku.

Saznaj više...

festung grafika2
 • MUZEJ BRODSKOG POSAVLJA

  MUZEJ BRODSKOG POSAVLJA

  Osebujnost Muzeja Brodskog Posavlja jest da on čuva memorabilije i vrijedne povijesne artefakte koji su u prošlosti nastajali na prostoru Brodsko-posavske županije. U muzeju su pohranjeni predmeti nastali u razdoblju neolitika, zatim nastali u doba antike, srednevjekovlja, novovjekovlja pa sve do 20. stoljeća. U muzeju se tako mogu vidjeti predmeti od neolitičke keramike, Keltskih metalnih sjekira, rimske knemide, vojnokrajiškog oružja do prvih tehničkih uređaja 20. stoljeća. Muzej koristi vlastiti prostor, park oko zgrade Muzeja, a koristit će i zgradu gradskog Magistrata nakon obnove.
 • 1
 • GALERIJA RUŽIĆ

  GALERIJA RUŽIĆ

  Galerija umjetnina je osnovana radi obrade i prezentacije donacije kipara Branka Ružića i donacija suvremenih hrvatskih kipara i slikara te prezentacije djela iz područja likovnog stvaralaštva Hrvatske i užeg regionalnog značaja. Galerija koristi monumentalni prostor u brodskoj Tvrđavi i galerijski prostor u Starčevićevoj ulici. Dugo vremena Galerija Ružić, o kojoj se brine Galerija umjetnina bila je najveća galerija moderne umjetnosti u Republici Hrvatskoj. Danas je neizostavna točka svakog posjetitelja Slavonskog Broda, ali također sama privlači brojne zaljubljenike u suvremenu likovnu i kiparsku umjetnost.
 • 1
 • GALERIJA MEŠTROVIĆ

  GALERIJA MEŠTROVIĆ

  Galerija je od posebnog značaja jer predstavlja stalni postav djela svjetski poznatog kipara Ivana Meštrovića rodenog u Vrpolju (Vrpolje,1883. - South Bend, 1962.). Otvorena je 1972. u Vrpolju a danas ima stalni postav u sklopu kojeg se mogu razgledavati djela Ivana Meštrovića, hrvatskog kipara svjetskog ugleda te velik broj publikacija i dokumentacije koji govore o njegovom životu i djelu. Vrijedan Meštrovićev opus su skulpture u bronci i gipsu, zbirke dokumenata, mape lito-grafija i crteži nastali od 1919. do 1923. godine.
 • 1

NEKE MUZEJSKE

INSTITUCIJE

Muzej Brodskog Posavlja (Slavonski Brod, zbirke iz neolitika, antike, srednjeg i novog vijeka)
Galerija umjetnina Grada Slavonskog Broda (s dva izložbena prostora, u gradu – Starčevićeva ulica, Galerija Ružić u tvrđavi)
Gradski muzej Nove Gradiške (posebno vrijedna zbirka vojnog naoružanja graničara)
Spomen galerija Ivan Meštrović (Vrpolje, skulpture najpoznatijeg hrvatskog kipara, zbirka dokumenata, litografija i crteža)
Galerija suvremene umjetnosti (Franjevački samostan, Cernik)
Atelier Marije i Josipa Bičanića (radni prostori poznatih naivnih kipara)
Umjetnički studio obitelji Ćosić (Slavonski Kobaš)
Zavičajna zbirka Stari Slatnik.