FRANJEVAČKI SAMOSTAN U SLAVONSKOM BRODU

Franjevački samostan u Slavonskom Brodu

Početak gradnje franjevačkog samostana datiran je 1727. godinom, a završetak gradnje i opremanja samostana obilježava završetak 18. stoljeća. Sedamdesetak godina za izgradnju je bilo potrebno stoga što su sva sredstva potrebita za izgradnju prispijevala isključivo kroz formu dobrovoljnih davanja stanovnika grada. Ta činjenica dodatno pridonosi svijesti o vrijednosti, ljepoti i bogatstvu franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu.

Građevina franjevačkog samostana sastoji se od tri samostanska trakta koja zajedno s crkvom zatvaraju kvadratni klaustar. Svojom vanjštinom samostan odaje otmjenu jednostavnost te premda je osnovnu formu zadobio u razdoblju baroka njegove linije su mekane, graciozne i blage. Vanjski ornamenti gotovo ne postoje ne bi li se naglasila pastoralna uloga građevine. Pravo barokno bogatstvo, razigranost i vedrinu otkriva unutrašnjost crkve. Gotovo pompozna raskoš oltara otkriva duboku ukorijenjenost franjevačkog samostana, ali i onovremenog grada, u europsku baroknu baštinu.

Posebno valja istaknuti klaustar brodskog franjevačkog samostana koji je najreprezentativniji klaustar barokne samostanske arhitekture, ali ne samo to: klaustar brodskog franjevačkog samostana jedna je od najmarkantnijih građevina baroknog graditeljstva na području Slavonije!