8. i 9. studenog 2021. godine održana je stručna vinska obuka od strane Pupitres boutiqe koji je u suradnji sa Turističkom zajednicom Brodsko-posavske županije organizirao ovu obuku namijenjenu svim dionicima u turizmu.
Sa zadovoljstvom možemo reći da se odazvao širok spektar ciljne skupine kao što su profesori Ugostiteljskih škola, konobari, voditelji restorana, vinari, direktori hotela i vlasnici ugostiteljskih objekta te svi oni koji su zaposleni u proizvodnji i prodaji alkoholnih pića.
Predavačica je bila gospođa Jelena Šimić Valentić .Jelena Šimić Valentić je sommelierka sa četrnaestogodišnjim iskustvom u svijetu vina gdje se profilirala kao vrhunski stručnjak koji djeluje na području regije. Vlasnica je Pupitresa, prvog boutiqua vinske kulture u Hrvatskoj kojeg je osnovala 2014. pod okriljem Pupitresa održala je više od 890 vinskih radionica za građane koji vole vino i žele naučiti više o njemu. Odgovorna je za razvoj i koordiniranje poslovnih usluga, razvoj programa savjetovanja i stručnih treninga te vođenje programa obrazovanja za građanstvo i stručni kadar u ugostiteljskom sektoru. Autorica je knjige - prvog Vodiča kušanja vina zamišljenog kao vinski dnevnik pod nazivom Bilješke o vinu. Vlasnica je vinskog bara u centru Zagreba u Frankopanskoj 1.
Obuka se održala u Hotelu Savus sa ciljem da stečeno osnovno znanje o vinu i vinskoj kulturi kandidati kroz sadržaj definiranog programa uzdignu na višu razinu koje se odmah može primijeniti i u praksi po završetku obuke.
Nakon obuke svi polaznici su dobili certifikat o položenom tečaju.
PROGRAM VINSKE OBUKE
- Pravilno posluživanje bijelih i crvenih vina
- Pravilno posluživanje pjenušaca
- Dekantiranje crvenih vina
- Tko je sommelier, master sommelier, master of wine
- Važnost edukacije u svijetu vina
- Preporuka vina ovisno o platežnoj moći i interesu gosta
- Regije Hrvatske, vinogorja, najvažniji proizvođači, stilovi vina, naše najznačajnije autohtone sorte grožđa
- Vinogradarstvo i vinarstvo u Hrvatskoj i svijetu
- Raspoznavanje vina i vinskih stilova
- Organoleptička analiza vina kroz stručnu vinsku terminologiju
- Organoleptička analiza vina putem vida
- Organoleptička analiza vina putem njuha
- Organoleptička analiza vina putem okusa
- Osjetilna analiza jela s ciljem usklađivanja s vinom – grafički prikaz –vježba
- Vinske čaše, temeratura serviranja vina, prodaja vina, odnos s kolegama, uigranost i važnost tima
- Kako se ophoditi prema gostu vježbajući i primjenjujući komunikacijske vještine u određenim situacijama
- Kako se koristiti vinskom kartom,kako je ažurirati te kako prodavati i preporučiti vina gostu / kupcu
- Osnove vinske kulture i bontona stola
Nakon samog predavanja dotaklo se sa problemima sa kojima se kandidati suočavaju svakodnevno kao što je raspoznavanje vina i vinskih stilova te se raspravljalo o idejama o promicanju kulture stola i vina.