digi nomadi

 

DOŽIVI GRANIČARSKO POSAVLJE

  • “Remotaj” se! Brodsko-posavska županija za digitalne nomade

    “Remotaj” se! Brodsko-posavska županija za digitalne nomade

    S obzirom na ubrzani tehnološki razvoj te posebice otkad je COVID-pandemija promijenila način na koji organiziramo i doživljavamo radno okruženje, koncept rada na daljinu prometnuo se u jedan od najdinamičnijih lifestyle trendova. Ipak, pred svima zainteresiranima za otkrivanje ovakvog načina života, odnosno novih i zanimljivih destinacija za kombiniranje rada i putovanja, ostaje pitanje - kako odabrati pravo odredište? U želji da vam olakšamo, donosimo pet razloga koji Brodsko-posavsku županiju svrstavaju u vrh odredišta po mjeri digitalnih nomada... .
  • 1

Postoji nekoliko zanimljivosti vezanih za ljude, folklor, tradiciju i običaje koje možete pronaći samo u Brodsko-Posavskoj županiji.

Sikirevačka čipka

Uz pašku i lepoglavsku čipku, sikirevačka čipka je jedna od tri najpoznatije hrvatske čipke i čuvena je izvan granice naše domovine. U živopisnom mjestu Sikirevci, istočno od Slavonskog Broda, vrijedne žene iz udruge „Sikirevački motivi“ naporno rade na očuvanju tradicije izrade takozvane Sunčane čipke, autohtonog motiva po kojem je ova čipka prepoznatljiva. Uzorke čipke te demonstraciju izrade možete  pogledati u izložbenoj sobi u mjesnom domu. Nemojte propustiti priliku uređenja svog doma ovim jedinstvenim proizvodom!

sikirevaka ipka

Sikirevačka čipka

Brodsko kolo

Iako je manje zastupljena u medijima od Vinkovačkih jeseni i Đakovačkih vezova, smotra folklora Brodsko kolo najstarija je i najveća folklorna manifestacija u Hrvatskoj. Održava se više od pola stoljeća, a sastoji se od niza priredbi i događanja koja se održavaju u Slavonskom Brodu i okolici tijekom cijele godine i koja okupljaju preko 5000 sudionika. Najzanimljivija događanja su rezervirana za prvu polovicu lipnja i obuhvaćaju smotre folklora, izbor najljepše Hrvatice u nošnji, mimohod zaprega, veliko kolo na gradskom trgu, natjecanja u pjevanju izvornih pjesmi, tamburaške koncerte… Ovo je jedinstvena prilika kada možete vidjeti da cijeli grad odiše tradicijom svoje ruralne okoline i tako odaje počast svojim korijenima.

Brodsko kolo Korzo 235

Brodsko kolo

Kolo na dva štuka

Orubica je malo, šarmantno selo na obali rijeke Save, s  lijepim parkom i crkvom, u blizini Davora. U njemu se pleše jedinstveno „Kolo na dva štuka“ koje je upisano je u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske. Ovo kolo pleše 16 djevojaka i 16 momaka, od kojih se 8 penje na ramena preostalih osam plesača i tako grade „kat“. Zaštićen je i način pjevanja, a to je pjesma u tri glasa i dvije glide, što znači da prvo žene pjevaju stih, a muškarci ga zatim ponavljaju. Kolo na dva štuka je i naziv folklorne manifestacije koja se održava krajem kolovoza u Orubici.

kolo na dva tuka

kolo na dva štuka

Pokladno jahanje

Vrijeme prije poklada, rezervirano je u mjestima Brodsko-Posavske županije za pokladna jahanja. Ovo je 200 godina star običaj, dio tradicije šokačkih sela još od vremena vojne granice. U to doba su vojnici jahali selom i pokazivali se, htijući se pokazati i dodvoriti djevojkama. Danas u povorkama punopravno sudjeluju i djevojke, kojih je sve više u povorci. Jahaći u povorci su odjeveni u jahaće ruho, a konji su uređeni na ponos svoga gazde. Uz jahače u povorci su česte i lijepo uređene zaprege. U svakom mjestu se tijekom okupljanja organizira i zabavno folklorni program te obavezno nudi sudionike i goste obilatom trpezom s domaćim proizvodima i vrhunskom „kapljicom“.

Ruica pokladno jahanje 166

pokladno jahanje