digi nomadi

 

DOŽIVI GRANIČARSKO POSAVLJE

  • “Remotaj” se! Brodsko-posavska županija za digitalne nomade

    “Remotaj” se! Brodsko-posavska županija za digitalne nomade

    S obzirom na ubrzani tehnološki razvoj te posebice otkad je COVID-pandemija promijenila način na koji organiziramo i doživljavamo radno okruženje, koncept rada na daljinu prometnuo se u jedan od najdinamičnijih lifestyle trendova. Ipak, pred svima zainteresiranima za otkrivanje ovakvog načina života, odnosno novih i zanimljivih destinacija za kombiniranje rada i putovanja, ostaje pitanje - kako odabrati pravo odredište? U želji da vam olakšamo, donosimo pet razloga koji Brodsko-posavsku županiju svrstavaju u vrh odredišta po mjeri digitalnih nomada... .
  • 1

Pripremili smo za vas izbor lokacija i aktivnosti koje morate posjetiti ili isprobati dok se nalazite u ovoj županiji. Izbor je raznolik i vjerujemo da će svatko naći nešto za sebe, bez obzira da li ste više kulturni, sportsko-avanturistički ili hedonistički tip.

Prirodne ljepote

Na dva mjesta na istoku županije, savski se  nasip udaljava od rijeke stvarajući prostor poplavnog pašnjaka. Rezultat su dva zaštićena područja koja služe kao mrjestilišta riba i staništa brojnih ptica. Prvo je pašnjak Gajna, na kojemu možete vidjeti i autohtone pasmine podolskih goveda, posavskih konja i slavonskih svinja, a odnedavno i uživati u off road vožnji na quadovima. U blizini se možete okrijepiti u rustikalno uređenom restoranu Kuća Dida Tunje te prošetati dvorištem u kojemu su prikazani brojni tradicionalni obrti. Drugo je područje Bare Dvorine, s dugačkom šetnicom oko bare bogate ptičjim i ribljim svijetom i visokim drvenim promatračnicama.

Sjeverno od Slavonskog Broda je akumulacijsko jezero Petnja, omiljeno okupljalište lokalnih ribiča, smješteno između brežuljaka obraslih šumom, kroz koju se proteže lijepa šetnica oko jezera.

U zapadnom djelu županije ne smijete propustiti prašumu Prašnik u kojoj će te sigurno htjeti snimiti fotografije ispred divovskih stabala starih preko 300 godina. U blizini je pašnjak Iva gdje će vam srce zaigrati pri pogledu na velika krda konja koja slobodno tumaraju ovim prostarnimm travnatim područjem koje je izuzetno bogato i brojnim vrstama ptica.

baraDvorina0017

Bara Dvorina

Sport i rekreacija

Ako ljeti boravite u Slavonskom Brodu onda će vas lokalni žitelji vjerojatno nagovoriti da im se pridružite na jednom od brojnih splavova na rijeci Savi, u poznatoj Splavarskoj ulici ili će te malo dalje uživati na pijesku najljepše riječne plaže u Europi, Poloju.

Ako ste više za aktivni odmor, možda će vas interesirati jahanje po lijepo uređenim rutama na konjima iz ergele ranča Ramarin u Garčinu ili paintball okršaj na terenu paintball kluba Bunker u Gornjoj Vrbi. U Bukovlju, na obroncima Dilj gore možete uživati u bazenu te brojnim aktivnostima u prirodi i na sportskim terenima na salašu Savus. Na salašu se možete i okrijepiti domaćim delicijama slavonske trpeze.

poloj0016

Kupalište Poloj

Eko etno

Za ljubitelje tradicije i običaja predlažemo posjet jedinstvenom muzeju tambure u brodskoj tvrđavi, etnografskoj izložbi tkalačka radionica u Staroj Kapeli ili izložbi nadaleko slavne Sikirevačke čipke u istoimenom mjestu. Kako se nekad živjelo na selu možete pogledati na imanju obitelji Živić u Mlaki kod Sikirevaca ili u biseru ruralnog turizma, eko etno selu Stara Kapela, gdje možete provesti vikend na nekoliko lokalnih turističkih imanja u savršenom miru i relaksaciji. Ne smijete propustiti ni imanje obitelji Pavletić u Malinu kod Lužana, na kojemu se nalazi jedinstveni park skulptura od vinove loze.

stara kapela

Eko etno selo Stara Kapela

Kultura i povijest

U našoj županiji četiri su građevine od velike kulturno povijesne vrijednosti. Najveća je slavna brodska tvrđava Festung, jedinstveni primjerak fortifikacijske arhitekture u sklopu koje se nalazi već spomenuti muzej tambure ali i muzej moderne umjetnosti, muzej tvrđave i galerija Ružić.

U Slavonskom Brodu se nalazi i vrijedni sakralni objekt, franjevački samostan predivne barokne arhitekture. Vrlo sličan je i franjevački samostan u Cerniku, blizu Nove Gradiške, u kojemu se nalazi i bogata biblijska izložba kao i arheološko paleontološka zbirka. A kad ste već u Cerniku onda će te se vjerojatno prošetati perivojem oko najljepšeg dvorca u našoj županiji, Kulmerovih dvora.

Osim gradskog muzeja u Novoj Gradiški i muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu vrijedna je spomena i galerija Meštrović u rodnom mjestu ovog velikog skulptora, Vrpolju.

samostan cernik0021

Samostan u Cerniku