gastronomija header
Culture and History

Cultural and historical contents in a tourist offer

Culture and History

Etno turizam

Ethnographic tourism, accommodation, folk customs and gastronomic offer

Ethnic tourism

Hunting, fishing, water activities, cycling, sports, hiking ...

Recreation and sports

Cultural and entertaining events in the county

Events

Priroda

Natural beauty and excursion sites

Nature

I "Hotel Savus" i "Salaš Savus" su dio projekta "Okusi graničarskog Posavlja". Hotel "Savus" je jedan najpoznatijih hotela u Slavonskom Brodu. Nalazi se na najljepšem brodskom korzu a, osim vrhunskog smještaja i hrane, ondje možete popiti i najbolju kavu u gradu.

Svega pet kilometara od Hotela Savus, nalazi se Eko-Etno Salaš Savus. U Bukovlju, u ulici Masleničkih vitezova, na 10 hektara brdskog krajolika proteže se "Salaš Savus"!

000 19 of 19

Odmah će vas kupiti eksterijer a pogled na grad će vas ostaviti bez daha! Nažalost, "Eko -etno Salaš Savus" nije otvoren svaki dan ali ako planirate proslavu bilo koje vrste, imate priliku uživati u ovom unikatnom okruženju, vrhunskoj hrani i gostoljubivom osoblju!

Doista, vlasnici i radnici salaša učinit će sve da se osjećate ugodno i da vam vaša proslava ostane u najboljem sjećanju!

"Hotel Savus" i "Salaš Savus" imaju nekoliko jela u sklopu projekta "Okusi graničarskog Posavlja" a ja sam probala neka od njih...i malo više od toga..

U ugodnom druženju s direktorom Ivanom Bogovićem, saznali smo kako koriste samo najbolje sastojke a osobito se ponose svojim domaćim proizvodima poput - kulina, slanine, kobasice, ajvara i paprike u ulju.

Probala sam pileći paprikaš, kobasicu s kupusom i teletinu. Pravi zimski meni koji me oduševio. Osobito me oduševila meka teletina i domaća kobasica koja je bila savršeno začinjena.

000 6 of 19

Domaća kobasica s kupusom

000 5 of 19

Kuhanje pilećeg paprikaša

000 10 of 19

Teletina i krumpir

000 11 of 19

Domaća kobasica s kupusom

000 13 of 19

Teletina i krumpir

000 15 of 19

Pileći paprikaš

000 14 of 19

Kobasica s kupusom

Prije nego što sam degustirala gore navedena jela, ispekli su domaće slanine na žaru i to je bilo najbolje toplo predjelo ikad! Domaća pržena slanina u kombinaciji s domaćim kruhom, koji ondje poslužuju je stvarno pun pogodak!

000 7 of 19000 8 of 19

000 9 of 19

000 12 of 19

"Salaš Savus" je idealno mjesto i za team building. Tako ondje organiziraju i višednevni događaj "Slavonska svinjokolja" gdje gosti sudjeluju u pripremanju tradicionalnih slavonskih specijaliteta uz prigodna natjecanja. Na kraju događaja, gosti imaju priliku u slavonskom amperu ponijeti kući delicije koje su sami pripremili.

000 17 of 19

Prostor salaša je ugodan i topao te je samim time idealan za proslave i okupljanja s vašim najmilijima.

Vani se nalazi igralište za djecu a imaju u planu napraviti i zabavni park za najmlađe goste pa možete biti sigurni da će i djeci biti zabavan boravak na Salašu.

000 3 of 19

 

000 1 of 19

Ako želite proslaviti bitne događaje u okruženju prirode i daleko od gradske vreve, "Eko-etno Salaš Savus je pravo mjesto za vas. Prekrasno okruženje, topao ugođaj, vrhunska hrana i vaši najdraži, što vam više treba?!

000 19 of 19000 4 of 19

000 2 of 19

priredili: Ena Kokanović i Monika Tadić

 

 

THE TASTES OF POSAVINA'S FRONTIER

okusi logo

The Brod-Posavina part of Croatia, along with its peaceful villages (one side of which is settled on the Sava River and the other on the plains and the mildly elevated row of vineyard dotted hills which lightly lean on the edges of the forests, where the southern part of the fertile Slavonian plain is drowned in Sava’s River-bed), was always the frontier part of Croatia. Getting to know its peoples, heritage, culture and tradition, is to get to know the warm heart of the Slavonian hospitality...

The story of the food of Slavonia is quite peculiar. It starts with kulen, or kulin, which is prepared from the finest pork and dried and matured for more than half a year after which it reaches the host’s table, alone or accompanied by čvarci or slanina. Another peculiarity is the custom of preparing food (fish, mostly carp) by cooking on an open fire or in one pot, which is the way in which the masters of the local cuisine, to this day, prepare the cult fish paprikaš or čobanac... 

This is just a part of a rich cuisine based on traditional meals that garner attention with their special tastes and smells, and amaze with the artistry and yet simplicity of their preparation. Combined with the elegance and fluttering fine aromas of the top-quality wines from the local vineyards, the cuisine turns every meal into a true pleasure. You too can find it in the specially selected objects that bear the Tastes of the Croatian Tradition standard – The Tastes of Posavina’s Frontier

VIEW THE BROCHURE