gastronomija header
Culture and History

Cultural and historical contents in a tourist offer

Culture and History

Etno turizam

Ethnographic tourism, accommodation, folk customs and gastronomic offer

Ethnic tourism

Hunting, fishing, water activities, cycling, sports, hiking ...

Recreation and sports

Cultural and entertaining events in the county

Events

Priroda

Natural beauty and excursion sites

Nature

Na samom istoku Brodsko – Posavske županije, u Velikoj Kopanici, nalazi se restoran „Đeram“. Ovaj restoran je meni posebno mjesto. Kako se nalazi blizu mog rodnog sela, Gundinaca, često smo tamo znali ići na pizzu. Kao studenti bi štedili novce da se možemo počastiti večerom u Đermu i nikada nas nije razočarao! Baš kao ni sada, kada sam ga posjetila u sklopu projekta „Okusi graničarskog Posavlja“.

Menu

U Đermu već godinama možete pojesti kvalitetna i ukusna jela a ako pretjerate u delicijama, možete i prespavati ondje. Zbog pristupačne lokacije, možete navratiti ondje i s autoceste i uživati u domaćoj kuhinji u posebnom ambijentu!

Kada uđete u restoran, prvo što će vas dojmiti je ručno rađen masivni namještaj koji daje posebnu toplinu restoranu. Hrpa malih dekorativnih detalja zbog kojih ne možete zaboravit da se nalazite u srcu lijepe Slavonije. Ako sjednete za stol do prozora, imate prekrasan pogled na Slavonsku ravnicu, što vam više treba?

Interijer 1

Interijer 2

U Đermu sam jela pravu domaću kuhinju: čobanac, grah s kobasicom i pečeni file smuđa!

Sva tri jela
 
Čobanac
 
Cobanac 2
Savršeno kuhan čobanac, savršeno začinjen...Doista, jedan od boljih čobanaca a još kad s njim kombinirate domaće pogačice koje su svježe pečene u peći na drva, opet, savršeno!
 
Grah s kobasicama

Grah s kobasicama

Grah

Dugo nisam jela domaći grah! Moj tata je specijalizirao kuhanje graha i njegov mi je najbolji. Kada sam probala ovaj grah u Đermu, podsjetio me na domaći grah kakav samo moj tata zna skuhati! To je sve što vam treba, prava domaća kuhinja u domaćem ambijentu!

 

Pečeni file smuđa

smud

Smud 2

Ako ste za nešto laganiju hranu, predlažem da probate ovaj sočni file smuđa! Dolazi u kombinaciji sa najfinijim krumpirom s blitvom tako da će vas sigurno zasititi!

Osim ovih jela, predlažem da probate i pizzu. Doista je jedna od boljih na tom području i nećete ostati razočarani!

Pizza

 

Vidimo se u Đermu!

 

THE TASTES OF POSAVINA'S FRONTIER

okusi logo

The Brod-Posavina part of Croatia, along with its peaceful villages (one side of which is settled on the Sava River and the other on the plains and the mildly elevated row of vineyard dotted hills which lightly lean on the edges of the forests, where the southern part of the fertile Slavonian plain is drowned in Sava’s River-bed), was always the frontier part of Croatia. Getting to know its peoples, heritage, culture and tradition, is to get to know the warm heart of the Slavonian hospitality...

The story of the food of Slavonia is quite peculiar. It starts with kulen, or kulin, which is prepared from the finest pork and dried and matured for more than half a year after which it reaches the host’s table, alone or accompanied by čvarci or slanina. Another peculiarity is the custom of preparing food (fish, mostly carp) by cooking on an open fire or in one pot, which is the way in which the masters of the local cuisine, to this day, prepare the cult fish paprikaš or čobanac... 

This is just a part of a rich cuisine based on traditional meals that garner attention with their special tastes and smells, and amaze with the artistry and yet simplicity of their preparation. Combined with the elegance and fluttering fine aromas of the top-quality wines from the local vineyards, the cuisine turns every meal into a true pleasure. You too can find it in the specially selected objects that bear the Tastes of the Croatian Tradition standard – The Tastes of Posavina’s Frontier

VIEW THE BROCHURE