gastronomija header
Culture and History

Cultural and historical contents in a tourist offer

Culture and History

Etno turizam

Ethnographic tourism, accommodation, folk customs and gastronomic offer

Ethnic tourism

Hunting, fishing, water activities, cycling, sports, hiking ...

Recreation and sports

Cultural and entertaining events in the county

Events

Priroda

Natural beauty and excursion sites

Nature

Toliko puta sam prošla kraj ovog restorana i svaki puta mi zamiriši neko dobro pečenje. U užem centru grada Slavonskog Broda nalazi se restoran “Uno”. Sam eksterijer restorana ne otkriva puno ali kad zakoračite unutra, imate osjećaj kao da ste zakoračili u neka prošla vremena. Izuzetno ugodna atmosfera s prigušenim svjetlima i glazbom koja odgovara ambijentu je ono što će vas osvojiti na prvu.

interijer

interijer 1

interijer2

Doznali smo kako je Restoran "Uno" na brodskoj gastro sceni još od davne 1988. godine. Kada sam se doselila u Slavonski Brod, svi su mi preporučili "Uno" kao omiljeni restoran! Kada sam krenula u potragu za lokacijom, odmah sam dobila direktne upute od slučajnih prolaznika koji su s oduševljenjem pokazivali prema restoranu. Tada sam već znala da nije čudno da su mi ovaj restoran toliko svi preporučivali!

Prvo što sam probala u restoranu "Uno" je bila njihova pizza. Odlično domaće tijesto iz krušne peći me oduševilo. Kada vam ju donesu za stol, odmah vas opije miris svježe pečenog tijesta koje obožavam.

Osim odlične pizze, u restoranu "Uno" možete uživati u drugim jelima koja su, kako kažu, bazirana na tradicionalnoj kuhinji slavonskog kraja te kombinacijom modernih trendova kulinarstva! Tako možete probati izvrsnu teletinu ispod peke, janjetinu na lešo, juneći biftek, juhu s domaćim rezancima i mnoga druga jela. Ako niste sigurni što biste jeli, preporučujem da se obratite ljubaznom osoblju, ono će vam uvijek dati najbolju preporuku!

Naravno, ne možemo pričati o hrani a da ne spomenemo vino. U "Unu" možete kušati vina lokalnih vinara i tako upotpuniti svako jelo!

Osobito se veselim povratku ljetnog vremena i ručanju u ljetnom vrtu "Una" koje odiše posebnim šarmom i pravo je osvježenje u vruće ljetne dane!

pizza

 

Restoran “Uno” ima nekoliko jela u projektu “Okusi graničarskog Posavlja” a jedno od njih je teletina ispod peke.

Teletina ispod pekeKad su mi donijeli teletinu, shvatila sam da je to taj miris koji osjetim gotovo svaki dan kad prođem pokraj restorana. Savršeno pečena teletina uz odlično povrće i krumpir sa žara je jelo koje morate probati u “Unu”.

 

Vidimo se u Unu!

 

THE TASTES OF POSAVINA'S FRONTIER

okusi logo

The Brod-Posavina part of Croatia, along with its peaceful villages (one side of which is settled on the Sava River and the other on the plains and the mildly elevated row of vineyard dotted hills which lightly lean on the edges of the forests, where the southern part of the fertile Slavonian plain is drowned in Sava’s River-bed), was always the frontier part of Croatia. Getting to know its peoples, heritage, culture and tradition, is to get to know the warm heart of the Slavonian hospitality...

The story of the food of Slavonia is quite peculiar. It starts with kulen, or kulin, which is prepared from the finest pork and dried and matured for more than half a year after which it reaches the host’s table, alone or accompanied by čvarci or slanina. Another peculiarity is the custom of preparing food (fish, mostly carp) by cooking on an open fire or in one pot, which is the way in which the masters of the local cuisine, to this day, prepare the cult fish paprikaš or čobanac... 

This is just a part of a rich cuisine based on traditional meals that garner attention with their special tastes and smells, and amaze with the artistry and yet simplicity of their preparation. Combined with the elegance and fluttering fine aromas of the top-quality wines from the local vineyards, the cuisine turns every meal into a true pleasure. You too can find it in the specially selected objects that bear the Tastes of the Croatian Tradition standard – The Tastes of Posavina’s Frontier

VIEW THE BROCHURE