gastronomija header
Culture and History

Cultural and historical contents in a tourist offer

Culture and History

Etno turizam

Ethnographic tourism, accommodation, folk customs and gastronomic offer

Ethnic tourism

Hunting, fishing, water activities, cycling, sports, hiking ...

Recreation and sports

Cultural and entertaining events in the county

Events

Priroda

Natural beauty and excursion sites

Nature

Kada prvi put zakoračite u restoran "Grozd", vjerujte, niste spremni na ono što vas čeka. Rustikalni interijer ne odaje puno osim činjenice da je "Grozd" u najboljim godinama, ili, kako nam je vlasnik, gospodin Jukić rekao: "Tek nam je 30 godina!" To s ponosom ističe uz napomenu kako se rijetki restorani mogu pohvaliti s 30 godina uzastopnog rada. Čula sam kako je "Grozd" odličan restoran i kako je njihova hrana, doista, nešto posebno.

Gospodin Anto Jukić, osim što je uspješan ugostitelj ; on je i vrsni poznavatelj vina. Otkrio nam je kako će povodom 30. godišnjice rada u restoranu biti otvorena kušaonica vina. Na samom ulazu u restoran "Grozd" nalazit će se kušaonica s 80 najkvalitetnijih vina s područja Slavonije, Baranje i Srijema.

Već sam spomenula kako nisam vinopija i kako doista ne znam puno o vinima! Ali kada upoznam osobe poput gospodina Jukića, koji tako entuzijastično priča o vinu i kako dobra hrana ne može bez dobrog vina, morala sam probati neka vina iz njihove ponude. Ako ne znate koje vino popiti uz jelo, pitajte osoblje ili gospodina Jukića, nećete pogriješiti!

IMG 3392

Vratimo se mi na hranu. Ako se zaželite probati prave domaće kuhinje, odite u Grozd! Izuzetno ljubazno osoblje će se potruditi da se osjećate kao kod kuće. U restoranu se nalazi otvoreni tip kuhinje tako da možete gledati vrsne kuhare kako vam pripremaju hranu. 

IMG 3399

Restoran Grozd je u projektu "Okusi graničarskog Posavlja" s tri jela: Teleće pečenje; Kuhani dimljeni buncek i domaća kobasica.

Domaća kobasica

IMG 3431Ako želite skratiti vrijeme do čekanja svojih domaćih kobasica, odite u Grozd i naručite ovu ljepoticu. Za njenu boju zaslužna je prava baranjska paprika iz Suze a tajnu recepturu znaju samo odabrani u restoranu.

IMG 3412

Gospodin Jukić nam je naglasio kako restoran radi na principu godišnjih doba te da u ponudi imaju najčešće ono što je karakteristično za to doba. Kroz cijelu godinu možete pojesti teleće pečenje a imaju i specijalitet kuće pod nazivom "Teleće pečenje na mađarski način" čija je posebnost umak koji se kuha čak sedam sati. 

IMG 3446

Inzistirali su da probam njihovo riblje jelo "Smuđ na orly". Smuđ je riječna riba koja, zbog svoje iznimne kvalitete, može parirati bilo kojoj morskoj ribi. Pripremljena na ovaj način, riba zadržava svoju sočnost i aromu a hrskavi orly omotač daje poseban karakter ovom jelu.

IMG 3463

Za kraj smo morali probati njihovu domaću štrudlu od jabuka sa sladoledom od vanilije i karamel preljevom. Savršeno začinjena jabuka u domaćem tijestu jednostavno nestaje u ustima. Stvarno sam imala osjećaj kao da doma jedem, maminu ručno vučenu štrudlu a, kao što nekoliko puta rekoh na mom blogu, svi znamo da mama pravi najbolje.

IMG 3474

Načula sam gošću u restoranu koja je rekla "Ovakav kulen možete samo ovdje pojesti". Gospodin Ante Jukić ističe kako je u Grozdu sve u vinu i hrani a to je ono što vam i ja mogu potvrditi. Grozd čuva tajne prave domaće kuhinje. Kuhinje koja vas podsjeća na dom.

IMG 3444

 

Autor Ena Kokanović

THE TASTES OF POSAVINA'S FRONTIER

okusi logo

The Brod-Posavina part of Croatia, along with its peaceful villages (one side of which is settled on the Sava River and the other on the plains and the mildly elevated row of vineyard dotted hills which lightly lean on the edges of the forests, where the southern part of the fertile Slavonian plain is drowned in Sava’s River-bed), was always the frontier part of Croatia. Getting to know its peoples, heritage, culture and tradition, is to get to know the warm heart of the Slavonian hospitality...

The story of the food of Slavonia is quite peculiar. It starts with kulen, or kulin, which is prepared from the finest pork and dried and matured for more than half a year after which it reaches the host’s table, alone or accompanied by čvarci or slanina. Another peculiarity is the custom of preparing food (fish, mostly carp) by cooking on an open fire or in one pot, which is the way in which the masters of the local cuisine, to this day, prepare the cult fish paprikaš or čobanac... 

This is just a part of a rich cuisine based on traditional meals that garner attention with their special tastes and smells, and amaze with the artistry and yet simplicity of their preparation. Combined with the elegance and fluttering fine aromas of the top-quality wines from the local vineyards, the cuisine turns every meal into a true pleasure. You too can find it in the specially selected objects that bear the Tastes of the Croatian Tradition standard – The Tastes of Posavina’s Frontier

VIEW THE BROCHURE