NEWS

 

Lokalna gastronomija, sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulturne baštine, običaja ali i svakodnevnog života ljudi, u svijetu se sve izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Ove vrijednosti su bitan element ocjene ukupnog doživljaj i zadovoljstva gosta turističkim odredištem što upućuje na potrebu sustavnog razvoja turističke ponude u području kulinarskog nasljeđa.

fotke sajam

Imajući u vidu bogatu eno- gastro ponudu Brodsko – posavske županije kao i dokazane vrijedne proizvođače autohtonih proizvoda; OPG Arić i OPG Tworek Mario koji se bave proizvodnjom slavonskih delicija i OPG Vučković proizvodnjom vrhunskih vina, TZ Brodsko – posavske županije putem sajmova i prezentacija a zahvaljujući nositeljima spomenutih OPG-a , nastoji promovirati naš autohtoni turistički proizvod diljem lijepe naše ali i izvan granica RH.

.Dodjelom pet šampionskih odličja u svih pet kategorija kobasica u subotu 3.3. je u Svetom Petru u Šumi pokraj Pazina svečano otvoren 6. međunarodni sajam "S kobasicom u Europu" na kojemu je ove godine svoje kobasičarske proizvode predstavilo tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske, a zajedno s izlagačima sireva, vina, rakija, prerađevina od voća i povrća te proizvoda ekološke poljoprivrede, ukupan broj izlagača iznosi stotinjak.

fotka 3 sajam

Sajam su zajedničkim rezanjem kobasice otvorili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anton Kliman, pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum, pročelnik Odjela za poljoprivredu Grada Zagreba i Istarske županije Emil Tuk i Ezio Pinzan predsjednik Koordinacije udruga kobasičarskih manifestacija srednje Europe Dubravko Viduč te načelnik općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić.

Ove je godinu u ocjenjivanju bilo izloženo 70 uzoraka kobasica u pet kategorija, a o njihovoj kvaliteti najbolje svjedoči podatak kako je ove godine čak 14 kobasica ocijenjeno s više od 90 bodova, a na lanjskom sajmu takvu je ocjenu dobila samo jedna kobasica. Ove je godine za odličja u Svetom Petru u Šumi konkuriralo devet istarskih kobasica, šest kosnica, 14 kulenovih seka, 22 specifične kobasice i 18 slavonskih kobasica.

Među najboljih 70 uzoraka iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije čak dva zlata su osvojili OPG Arić iz Brodsko-posavske županije i to u kategoriji kulenovih seka i slavonske kobasice.
Svoje suhomesnate delicije je također uspješno predstasvio i OPG Tworek Mario iz Nove Gradiške koji je po šesti puta na Sajmu u Svetom Petru u Šumi.
Među inim izlagačima ispred TZ BPŽ svoj OPG Vučković je uspješno predstavila i Dragica Vučković sa svojim vrhunskim vinom Cabernet Sauvignon“ . Gostoprimstvo je priuštio načelnik općine Sv.Petar u Šumi, Mario Bratulić . Sajam je u protekla dva dana posjetilo 5-6 tisuća posjetitelja.

fortka5 sajam

TZ Brodsko – posavske županije naše nasljeđe gleda kao širi pojam koji obuhvaća pripremu tradicionalnih jela po starim receptima i načinima te upotrebu istih proizvoda koji ujedinjuju poljoprivredu, gastronomiju, enologiju, proizvodnju i kulturu te da je na kraju važan dio održivog razvoja. zainteresiranost za naše proizvode.

Sve nam to potvrđuje da se s pravom možemo svrstati na vrh ljestvice kako po kvaliteti slavonskih delicija tako i po sada već prepoznatljivoj vrhunskoj kvaliteti vina što je pobudilo veliki ineres za bogatu turističku ponudu naše Brodsko-posavske županije“.