Od ponedjeljka 15. studenog su počeli nacionalni Dani Okusa hrvatske tradicije koje zajednički organizira Turistička zajednica Brodsko – posavske županije u suradnji s lokalnim ugostiteljima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta.

Lokalna gastronomija, sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, u svijetu se sve izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Kao vrijednost i nova kvaliteta koja pruža doživljaje nečeg što je drugačije. A drugačije je, nema sumnje, ono što je lokalno, izvorno i tradicijsko. Uz to uživanje u hrani koje je danas sve značajniji motiv za putovanje, ali i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta turističkim odredištem, upućuje na potrebu sustavnog razvoja turističke ponude u području kulinarskog naslijeđa. A to naslijeđe sagledavamo kao širi pojam koji obuhvaća pripremu tradicionalne hrane po starim receptima i načinima, upotrebi lokalnih namirnica i proizvoda, i koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju, proizvodnju i kulturu te je na kraju važan dio održivog razvoja.

U Brodsko-posavskoj županiji imamo nekoliko restorana koji su ponudili jedinstvene menije po akcijskim cijenama povodom Dana Okusa, a oni su:

Restoran Kuća piva

Seoski turizam Kereković

Stupnički Dvori

Pansion Slavonski Biser

Restoran Oroz

Hotel Art

Ranč Ramarin

Kuća dida Tunje

Eko Etno Salaš Savus

Hotel Savus

Meniji su to čiji mirisi i okusi osvajaju dušu i tijelo, a blagovanje pretvaraju u istinski doživljaj i užitak!

str 1

str 2