Manifestacija Poljoprivredno-poduzetničke ideje „Nova Gradiška 2018.“ će se održati u Društvenom domu u Novog Gradišci 19. i 20. siječnja 2018. godine. Tom prilikom su konferenciju za novinare održale Dinka Matijević i Ružica Vidaković, direktorice Turističkih zajednica Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije.

Poljoprivredno-poduzetničke ideje su posebno važna manifestacija za naše poljoprivrednike i poduzetnike, ali isto tako promociju grada i turističke ponude, kazala je Dinka Matijević, a Ružica Vidaković izrazila zadovoljstvo što je Turistička zajednica Brodsko-posavske županije dobila priliku uključiti se kao suorganizator.

Uloga turističke zajednice je da promiče proizvod i ona će u ovom slučaju prezentirati gospodarske aktivnosti koje na bilo koji način korespondiraju s turizmom, bilo to kroz prodaju vlastitog proizvoda ili uslugu. U dvadesete Poljoprivredno-poduzetničkih ideja „Nova Gradiška 2018.“ uključili smo se na način da smo sa Hrvatskom udrugom za ruralni razvoj u prvom dijelu organizirali edukativni seminar, a u drugom prezentaciju primjera dobre prakse.

Cilj nam je da potaknemo i educiramo ljude koji zagovaraju i život od poljoprivrede i žive u ruralnom dijelu županije. Osnovni cilj je potaknuti održivi razvoj zbog toga što je naša županija, kao i cijela Hrvatska, većim dijelom ruralna, a manjim urbana. Upravo se tu proizvode proizvodi koji su u konačnosti turistički proizvod ili turistička usluga. Imajući u vidu osnovne komponente održivog razvoja, a to su ekonomska, socijalna i ekološka, znači u konačnici ostanak stanovništva na ruralnom području. Time bi ostala proizvodnja i ekonomska dobit, što bi zadržalo mlade i sve one koji su već uhodali proizvodnju i koji se bave proizvodnjom turističkih proizvoda, ekoloških i poljoprivrednih.

Poznato nam je da u Hrvatskoj društveni bruto proizvod 22 posto čini prihod od turizma. Nije problem što najveći dio čini prihod od turizma nego nam je namjera uravnotežiti i potaknuti da taj udio u društvenom bruto proizvodu bude značajniji i od poljoprivrede. Zbog toga što bi osnovna djelatnost, koja bi trebala biti u sklopu i gospodarske, trebala biti poljoprivreda kako bi se ruralni razvoj održao i kako bi u konačnici stanovnici ostali tu živjeti i imali dodatni prihod, ako ne i osnovni od proizvodnje i turizma – kazala je Ružica Vidaković.