AKTUALNO

 

novosti

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15

- Temeljem Odluke Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice a slijedom Javnog poziva za dodjelu potpora turističkim zajednicama za programe/projekte na turistički nerazvijenim područjima u 2019. godini ovaj tjedan su potpisani Ugovori koji se odnose na potpore turističkim zajednicama u Brodsko – posavskoj županiji.

rollup1

Turistička zajednica županije je mogla kandidirati:


-za brendiranje turističke destinacije, lebeling turističke destinacije i za unapređenje kvalitete turističke ponude na razini županije (eno-gastro, cikoturizam, online promociju, izrada brošura, promotivnih video materijala, izrada web ili redizajn, izrada aplikativnih rješenja itd.)
Turističke zajednice grada i općine su mogle kandidirati:
-za uređenje cikloturističkih, tematskih staza, vidikovaca i izletišta, informativne i digitalne ploče, city lightsi, turistička i smeđa signalizacija, edukacije pratitelja za selektivne vrste turizma, edukacije za privatne iznajmljivače.


Nakon održane koordinacije svih turističkih zajednica na području županije usuglašeni su projekti imajući u vidu dosadašnja ulaganja ali i potrebe za novom turističkom infrastrukturom te trendovima i novim alatima u promociji svih sudionika.

Ove godine na ime potpora za ulaganje u programe/projekte na turistički nerazvijenim područjima potpore su dobili gotovo svi kandidirani projekt u ukupnom iznosu od 247.581,20.
Grad Slavonski Brod, odnosno Turistička zajednica grada Sl. Broda nema status nerazvijenog u skupni od I do IV, nego pripada skupini VI (razvijeno u skladu s propisima koji uređuje regionalni razvoj RH).
Sredstva su u odnosu na prošlu godinu od strane Glavnog ureda HTZ-a dodijeljena svim općinskim turističkim zajednicama i TZ grada Nove Gradiške. Rezultat je to održane koordinacije i usuglašenih prijedloga za kandidaturu ali i realnih prioriteta projekata u destinaciji imajući u vidu trendove.

Nakon ovoga slijedi i dodatna financijska potpora sredstava koja su namijenjena regionalnim događanjima i manifestacijama također od strane HTZ-a, u ukupnom iznosu od 121.165,00 kn.
Što se tiče manifestacija u županiji TZ Brodsko-posavske županije je dodatno iz vlastitih sredstava za 2019. godinu izdvojila 70.000,00 kn te ih po odluci Turističkog vijeća održanoj u travnju usmjerila na one manifestacije koje doprinose očuvanju i obogaćivanju turističke ponude i tradicije.

Također moramo naglasiti da Glavni ured HTZ-a sufinancira u omjeru 50 – 70% i sve nastupe na sajmovima i posebne prezentacije koje je Turistička zajednica Brodsko – posavske županije godinu ranije kandidirala te namjenski nastupila i dokazala opravdanost nastupa i utrošak sredstava za tekuću godinu /Sajam Place2 GO, Sajam vina u Splitu, Sajam lova i ribolova u Varaždinu, predstavljanje u Zagrebu , nastupi zajedno sa ostalim TZ županija iz Slavonije na sajmovima u zemlji i inozemstvu) .

Svakako moramo spomenuti i sredstva za oglašavanje destinacije u udruženoj promotivnoj kampanji, odnosno odobrenom medija planu nositelja oglašavanja Turističke zajednice Brodsko-posavske županije u iznosu od 349.859,92 kn. Sredstva se priznaju po izvršenom oglašavanju u razdoblju na koji se odnosi medija plana za marketinške aktivnosti na nacionalnoj i regionalnoj razini a sve u cilju promocije destinacije i cjelokupne turističke ponude. Obaveza TZ Brodsko-posavske županije je da zajedno sa sudionicima osigura dodatnih vlastitih 20% sredstava.
Ukupni fond raspoloživih sredstava za Brodsko – posavsku županiju za sve turističke zajednice koje su kandidirale sukladno Javnom pozivu za potpore za turistički nerazvijena područja, raspodijeljen je kako slijedi u nastavku. Krajnji rok za finalizaciju projekata je 15. prosinac 2019. godine.

Turistička zajednica Brodsko – posavske županije za „Tematsku brošuru“ 33.290,76 kn

Turistička zajednica Brodsko – posavske županije “PROMO – VIDEO“ 35.000,00 kn

Turistička zajednica Brodsko – posavske županije “BIke Point“ 33.290,76 kn

Turistička zajednica Nova Kapela „Recro bike service u općini Nova Kapela“ 10.000,00 kn

Turistička zajednica općine Nova Kapela „Postavljenje solarne klupe u parku“ 21.000,00 kn

Turistička zajednica Brodski Stupnik „Uređenje tematske staze i izletišta u naselju Lovčić“ 23.000,00 kn

Turistička zajednica Nova Gradiška „Projekt pametni turizam (Smart City )27.000,00 kn

Turistička zajednica Oriovac „Smeđa turistička signalizacija u općini“ 19.000,00 kn

Turistička zajednica općine Garčin „ Uređenje stražarnice Vojne krajine“ 23.000,00 kn10. Turistička zajednica Cernik „Razvoj cikloturističkih potencijala općine Cernik“ 23.000,00 kn


Turistička zajednica će ove godine postaviti solarne klupe u općini Bebrina i Brodski Stupnik te tako nastaviti ulaganja u turističku infrastrukturu i unapređenje uvjeta na projektu Slavonia Bike i cikloturizma. Nakon opće brošure koju je također prošle godine izdala uz potporu spomenutih sredstava od strane HTZ-a ove godine će se izdati tematska brošura u 6.000 primjeraka a koja će biti višejezična (hrvatski, engleski, njemački, slovenski, talijanski i mađarski).Također ćemo za potrebe prezentacija i promocije izraditi promo film te prezentacijski materijal (televizijsku reklamu od 3 minute i jednu od 30 sekundi).

Značajan dio sredstava su projekti vezani za cikloturizam što je bilo za očekivati imajući u vidu da je županija Brodsko – posavska donijela Operativni plan razvoja cikloturizma kao jednog od najbrže rastućih oblika selektivnog turizma. Također ne smijemo zaboraviti na veliku potporu Ministarstva turizma projektu Slavonia Bike čiji je nositelj bila Brodsko – posavska žuapnija a TZ županije u ulozi partnera. Svima nama je cilj da i ruta Sava uskoro bude dio međunarodne biciklističke rute Euro Velo.

Sredstva odnosno izvorni prihodi u TZ općina kao i TZ županije su skromni te ih korisno možemo i moramo multiplicirati na način da ih vežemo uz potpore kao vlastiti udio i to u omjeru 20% vlastitih sredstava sa 80% sredstava od strane Glavnog ureda.

Sva sredstva su sukladno pravilima Javnog poziva su namjenska i nakon realizacije će biti refundirana od strane Glavnog ureda HTZ-a.

Direktorica ureda;
Ružica Vidaković, univ. spec. oec.v.r.