Institucije u kulturi

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Uz navedene institucije i prevažne točke na kulturnoj i turističkoj karti Republike Hrvatske, u Brodsko-posavskoj županiji djeluju institucije koje čuvaju sjećanje na povijest, kulturu, tradiciju ovog kraja.

Muzej Brodskog Posavlja, Slavonski Brod

Osebujnost Muzeja Brodskog Posavlja jest da on čuva memorabilije i vrijedne povijesne artefakte koji su u prošlosti nastajali na prostoru Brodsko-posavske županije. U muzeju su pohranjeni predmeti nastali u razdoblju neolitika, zatim nastali u doba amtike, srednjovjekovlja, novovjekovlja pa sve do 20. stoljeća. U muzeju se tako mogu vidjeti predmeti od neolitičke keramike, Keltskih metalnih sjekira, rimske knemide, vojnokrajiškog oružja do prvih tehničkih uređaja 20. stoljeća. Muzej koristi vlastiti prostor, park oko zgrade Muzeja, a koristit će i zgradu gradskog Magistrata nakon obnove.

Galerija umjetnina Grada Slavonskog Broda

Galerija umjetnina je osnovana radi obrade i prezentacije donacije kipara Branka Ružića i donacija suvremenih hrvatskih kipara i slikara te prezentacije djela iz područja likovnog stvaralaštva Hrvatske i užeg regionalnog značaja. Galerija koristi monumentalni prostor u brodskoj Tvrđavi i galerijski prostor u Starčevićevoj ulici. Dugo vremena Galerija Ružić, o kojoj se brine Galerija umjetnina bila je najveća galerija moderne umjetnosti u Republici Hrvatskoj. Danas je neizostavna točka svakog posjetitelja Slavonskog Broda, ali također sama privlači brojne zaljubljenike u suvremenu likovnu i kiparsku umjetnost.

Gradski muzej u Novoj Gradiški

Poput Muzeja Posavlja Gradski muzej iz NOve Gradiške obavlja muzejsko-galerijsku djelatnost te čuva predmete nastale na prostoru novogradiške okolice i same Nove Gradiške. Osobito je vrijedna zbirka vojnokrajiškog oružja te etnološka i zbirka slika.

Pročitano 5810 puta

8 komentari

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Dobro došli

Dobro došli na stranice TZ Brodsko-posavske županije. Dobro došli u Brodsko-posavsku županiju, atraktivnu, cjelogodišnju izletničko-rekreacijsku destinaciju, županiju bogate povijesti, tradicije, kulturne i crkvene baštine, očuvane prirode i izuzetnih krajolika.

HTZ Logo

Korisni linkovi

Kontaktirajte nas

Turistička zajednica
Brodsko-posavske županije
Petra Krešimira IV | br. 2
HR-35000 Slavonski Brod

+385 (0)35 408 393 +385 (0)35 408 392 35000 Slavonski Brod, Hrvatska