Tadijanovićevo Rastušje

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U jednoj ciglom zidanoj kući, koja je tek nikla na mjestu drvene, rođen je 1905. godine jedan od najvećih mjesnika Republike Hrvatske Dragutin Tadijanović. Također na tom mjestu rođen je i njegov slavni prethodnik Blaž Tadijanović, autor njemačko-hrvatskog riječnika iz druge polovice 18. stoljeća.

Rodna kuća Blaža i Dragutina Tadijanovića vrijedan je spomenik tradicijske gradnje u Slavoniji. NJezino postojanje zabilježio je još 1778. njemački putopisac Franz Engel koji je smješta među 15 kuća koliko je tada, uz kapelu od pletera, imalo Rastušje. Kuća je tijekom vremena doživljavala manje izmjene i prilagodbe, ali osnovnu formu slavonske graničarske kuće nije mijenjala sve do 1962. godine kada je nakon urušavanja u potresu u obnovi dobila elemente modernosti. No, to je u osnovi ostala ista graničarska kuća koja zorno svjedoči da je brodski kraj umio iznjedriti velikane pisane riječi koji su iz materijalnog siromaštva stvorili bogatstvo duha.

Više informacija

  • Lokacija: Rastušje, Hrvatska
Pročitano 5134 puta

72 komentari

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Dobro došli

Dobro došli na stranice TZ Brodsko-posavske županije. Dobro došli u Brodsko-posavsku županiju, atraktivnu, cjelogodišnju izletničko-rekreacijsku destinaciju, županiju bogate povijesti, tradicije, kulturne i crkvene baštine, očuvane prirode i izuzetnih krajolika.

HTZ Logo

Korisni linkovi

Kontaktirajte nas

Turistička zajednica
Brodsko-posavske županije
Petra Krešimira IV | br. 2
HR-35000 Slavonski Brod

+385 (0)35 408 393 +385 (0)35 408 392 35000 Slavonski Brod, Hrvatska