Stara Gradiška

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Stara Gradiška danas je maleno mjesto smješteno na jugozapadu Brodsko-posavske županije uz rijeku Savu. Svojevrsna izoliranost i udaljenost od županijskog središta uvelike su reducirali ulogu Stare Gradiške u životu županije. No, tome nije uvijek bilo tako.

Naime, Staru Gradišku, obilježava barokna tvrđava koja se, poput brodske, počela graditi 1715. godine. Za razliku od brodske, ona je svojim zidinama i bastionima, svojom zvjezdastom strukturom obuhvatila i civilno naselje te je stoga pripadala među najznačajnije i najskladnije gradske jezgre hrvatskog baroka. Danas je samo djelomično očuvana, a razlog za to nalazi se u neslavnoj i neveseloj prošlosti tvrđave koja je od kraja 19. stoljeća bila Austro-ugarski zatvor, potom je bila ustaški logor tijekom Drugog svjetskog rata te konačno najgori zatvor bivše Jugoslavije. Od 1990. zatvor je ukinut tako da bi se tvrđava mogla prenamijeniti svrsi razvoja turizma i lokalnog gospodarstva, napose stoga što se nalazi nedaleko jednog od najprometnijih graničnih prijelaza između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.Pročitano 4706 puta

Srodni sadržaj (po oznakama)

Više u ovoj kategoriji: « Slavonski Brod Lovčić »

171 komentari

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Dobro došli

Dobro došli na stranice TZ Brodsko-posavske županije. Dobro došli u Brodsko-posavsku županiju, atraktivnu, cjelogodišnju izletničko-rekreacijsku destinaciju, županiju bogate povijesti, tradicije, kulturne i crkvene baštine, očuvane prirode i izuzetnih krajolika.

HTZ Logo

Korisni linkovi

Kontaktirajte nas

Turistička zajednica
Brodsko-posavske županije
Petra Krešimira IV | br. 2
HR-35000 Slavonski Brod

+385 (0)35 408 393 +385 (0)35 408 392 35000 Slavonski Brod, Hrvatska