Cernik

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Tik uz Novu Gradišku, na zapadu županije, a na obroncima Psunja nalazi se naselje Cernik. Svoj prvi spomen bilježi u trećem desetljeću 16. stoljeća kada su ga dali sagraditi hrvatski velikaši Zrinski kao mjesto obrane od Turaka koji su već bili osvojili istočnu Slavoniju.

No, 1539./1540. ipak su ga zauzeli Osmanlije. Za razdoblja turske vladavine kada je Cernik bio upravno i vojno sjedište kraja kojem je gravitiralo tridesettri sela i zaselaka, tj. Cernik je bio sjedište "sandžaka", jedne od najvećih i najznačajnijih turskih upravnih jedinica. No, Cernik svoju slavu i spomen ponajprije duguje franjevačkom redu koji je tamo 1623. godine osnovao franjevačku župu. Iz te župe franjevci su diljem Slavonije održavali katoličku vjeru nasuprot islamu koji je dominirao u Osmanskom Carstvu, a samim time i u zapadnoj Slavoniji. Trski putopisac Evlija Ćelebi spominje da u samom Cerniku "ima dvadeset i jedna džamija".
Franjevački samostan počeo se graditi tek u prvim desetljećima u kojima je Cernik bio dio Habsburškoe Monarhije, naime, od 1728. do 1735. godine podiže se južno krilo samostana kao početak radova na samostanu i crkvi. Monumentalna crkva Sv. Petra s sedam baroknih oltara završena je 1744.
U samostanu je 1757. započelo s radom filozovsko učilište u kojem su osnove pismenosti, znanja latinskog jezika i religije dobili gotovo svi začinjavci slavonske kulture 18. stoljeća. Među njima i Matija Antun Relković najznačajniji autor hrvatskog prosvjetiteljstva.
Danas samostan živi svojim mirnim životom i rado dočekuje nove goste. Uz predivnu arhitekturu i ambijent nudi stalne izložbene postavke "Iskopine iz Svete zemlje" i "Povijest Biblije".

Drugi značajni objekt u Cerniku jest dvorac Kulmer-Marković koji je podignut na mjestu nekadašnje srednjovjekovne tvrđave iz 1372. Osmanlije su u tvrđavi imali oružarnicu, žitnicu, begov dvor, sjedište dizdara (gradskog zapovjednika) i malu džamiju. U tvrđavu se ulazilo preko podiznog mosta.
Austrijska vojska proširila je staru tvrđavu s obrazloženjem kako to čine da je Turci ne bi mogli ponovno osvojiti ako uđu u Slavoniju. Tvrđavu je potom djelomično dao obnoviti barun Maksimilijan Petraš. Nakon što 1756. posjed kupuje plemićka obitelj Marković tvrđava poprima svoj barokni oblik, počela je barokna obnova tvrđave pri kojoj se ona pretvorila u plemićki dvorac. Na tu obnovu podsjeća grb obitelji Marković nad ulazom u dvorac.
Usprkos brojnim rekonstrukcijama i trenutačnoj zapuštenosti, dvorac je zadržao srednjovjekovno renesansni izgled, četverokutni tlocrt s unutrašnjim dvorištem i okruglim kulama na uglovima.Pročitano 6531 puta
Više u ovoj kategoriji: Slavonski Brod »

21 komentari

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Dobro došli

Dobro došli na stranice TZ Brodsko-posavske županije. Dobro došli u Brodsko-posavsku županiju, atraktivnu, cjelogodišnju izletničko-rekreacijsku destinaciju, županiju bogate povijesti, tradicije, kulturne i crkvene baštine, očuvane prirode i izuzetnih krajolika.

HTZ Logo

Korisni linkovi

Kontaktirajte nas

Turistička zajednica
Brodsko-posavske županije
Petra Krešimira IV | br. 2
HR-35000 Slavonski Brod

+385 (0)35 408 393 +385 (0)35 408 392 35000 Slavonski Brod, Hrvatska