Nova Gradiška

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Drugi grad u Brodsko-posavskoj županiji jest Nova Gradiška. Smještena je u zapadnom dijelu županije te umnogome preuzima ulogu središnjeg mjesta tog dijela županije, a samim time nadopunjava se s Slavonskim Brodom. Slično se zbivalo i tijekom povijesti koja za Novu Gradišku ipak ne seže tako daleko kao za Slavonski Brod.

Nova Gradiška je, naime, utemeljena 1748. godine s svrhom da bude zapovjedno središte zapadnog dijela slavonske granice prema Osmanskom Carstvu 8. gradiške krajiške pukovnije. U skladu s odredbama vojnih vlasti, koje su bile kombinacija uzusa baroka i vojnih potreba, Nova Gradiška je građena kao mjesto ravnih, paralelnih ulica koje se sijeku na prostranom četverokutnom trgu. Kao i u to vrijeme i danas se na trgu nalaze najznačajnije građevine za život grada. To su prekrasna jednobrodna kasnobarokna crkva Sv. Terezije s jedinstvenim piramidastim tornjem izvučenih bridova, zdanje glavne straže s tipičnim krajiškim, ali svejedno prekrasnim, arkadama, zgrada muzeja i suda te nešto mlađim zgradama iz klasicističkog i secesijskog razdoblja. U klasicističkoj crkvi Sv. Stjepana iz 1828. (danas preimenovana u crkvu Blažene Djevice Marije) nalaze se slike od najznačajnijih slikara hrvatske secesije: Celestina Medovića. One samo upotpunjavaju sjajan dojam trga i građevina na njemu koje simboliziraju grad Novu Gradišku.Pročitano 8734 puta

Srodni sadržaj (po oznakama)

Više u ovoj kategoriji: « Eko-etno selo Stara Kapela

33 komentari

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda

Dobro došli

Dobro došli na stranice TZ Brodsko-posavske županije. Dobro došli u Brodsko-posavsku županiju, atraktivnu, cjelogodišnju izletničko-rekreacijsku destinaciju, županiju bogate povijesti, tradicije, kulturne i crkvene baštine, očuvane prirode i izuzetnih krajolika.

HTZ Logo

Korisni linkovi

Kontaktirajte nas

Turistička zajednica
Brodsko-posavske županije
Petra Krešimira IV | br. 2
HR-35000 Slavonski Brod

+385 (0)35 408 393 +385 (0)35 408 392 35000 Slavonski Brod, Hrvatska