gastronomija header
Kulturno povijesni turizam

Kulturne in zgodovinske vsebine v turistični ponudbi

Kultura in zgodovina

Etno turizam

Etnografski turizem, nastanitev, ljudske običaje in gastronomska ponudba

Etno turizem

Lov, ribolov, vodne aktivnosti, kolesarjenje, šport, pohodništvo ...

Rekreacija in šport

Kulturni in zabavni dogodki v okrožju

Dogodki

Priroda

Naravne lepote in izleti

Narava

 OKUSI GRANIČARSKEGA POSAVJA

okusi logo

Brodsko-posavski del Hrvaške s svojimi majhnimi vasmi, ki se na eni strani nahaja ob Savi, drugi pa na ravnici z rahlo povišanim hribi, kateri se z lisastim vinogradima naslanjajo na robove gozda, kjer se južni del rodovitne slavonske ravnine utopi v savsko korito je od vedno bil hravški mejni kraj. Spoznati njegovega človeka, dediščino, kulturo in tradicijo, pomeni spoznati tudi njegovo široko slavonsko srce gostoljubnosti...

Zgodba slavonskih jedi polna je posebnosti. Začne z kulenom ali kulinom ki je narejen iz najboljšega svinskega mesa, suši in zri več kod pol leta, da bi kot posebna specialiteta na mizo prišel sam ali pa z domačimi prigrizki( čvarci) in slanino. Prav tako je običaj priprava jedi na odprtem ognju s pečenjem (ribe, večinoma krap)ali pa v enem loncu, saj so mojstri doma v kuhinjah in danes pripravljajo kultni ribji paprikaš – fiš ali pa čobanac...

Del je to bogate mize tradicijskih jedi, ki se topijo s svojimi posebnimi okusi in vonji, ko navdušajo z preprosto in enostavno pripravo.Povezan z eleganco in finim aromami vrhunskega vina domačih vinogradov, vsaka jed je pravi užitek. Poiščite ga tudi vi v izbranim objekti s standardnimi nosilci Okusi Hrvaške tradicije – Okusi mejnog Posavja. 

OGLEJTE SI BROŠURO

Na samom istoku Brodsko – Posavske županije, u Velikoj Kopanici, nalazi se restoran „Đeram“. Ovaj restoran je meni posebno mjesto. Kako se nalazi blizu mog rodnog sela, Gundinaca, često smo tamo znali ići na pizzu. Kao studenti bi štedili novce da se možemo počastiti večerom u Đermu i nikada nas nije razočarao! Baš kao ni sada, kada sam ga posjetila u sklopu projekta „Okusi graničarskog Posavlja“.

“Rodino gnijezdo” je šarmantni restoran obitelji Tonkić u predgrađu Slavonskog Broda u kojem svakodnevno možete uživati u ribljim specijalitetima! Uređen je s hrpom malih pomno izabranih detalja koji podsjećaju na stare slavonske običaje i neke prošle dane. Atmosfera u restoranu je izuzetno topla a možete ju dodatno zagrijati domaćim aperitivima.

15-ak kilometara od Slavonskog Broda, u mjestu Garčin, nalazi se jedna od najljepših priča Brodsko-posavske županije. Krenula sam sa zadatkom isprobavanja tradicionalnih slavonskih jela koje Ramarin nudi u svom meniju u sklopu projekta "Okusi graničarskog Posavlja" , a vratila se zaljubljena u konje i u vina (koja skoro nikada ne pijem).

Kada prolazite Zrinskom ulicom u Slavonskom Brodu, ne možete ne primijetiti ovog diva koji vas privuče svojim velebnim zdanjem i dizajnom. Naravno, riječ je o hotelu “Art” čiji restoran sam posjetila prošlog tjedna.

Kuću dida Tunje sam posjetila već nekoliko puta. Osim hrane, ono zbog čega ćete se vraćati u ovo predivno mjesto jest ambijent. Restoran i cijelo imanje je uređeno s velikom ljubavlju. Posvuda možete vidjeti detalje, malene predmete poput starih pegli i satova koji su uspomena na neka stara vremena. Iako je otvoren 2014. godine, doista imate osjećaj kao da svaki predmet pripada tom mjestu. Kasnije sam saznala kako je mnoštvo stvari, poput starog lustera u spavaćoj sobi, zapravo pripadalo obitelji Janković.

Kada prvi put zakoračite u restoran "Grozd", vjerujte, niste spremni na ono što vas čeka. Rustikalni interijer ne odaje puno osim činjenice da je "Grozd" u najboljim godinama, ili, kako nam je vlasnik, gospodin Jukić rekao: "Tek nam je 30 godina!" To s ponosom ističe uz napomenu kako se rijetki restorani mogu pohvaliti s 30 godina uzastopnog rada. Čula sam kako je "Grozd" odličan restoran i kako je njihova hrana, doista, nešto posebno.

Toliko puta sam prošla kraj ovog restorana i svaki puta mi zamiriši neko dobro pečenje. U užem centru grada Slavonskog Broda nalazi se restoran “Uno”. Sam eksterijer restorana ne otkriva puno ali kad zakoračite unutra, imate osjećaj kao da ste zakoračili u neka prošla vremena. Izuzetno ugodna atmosfera s prigušenim svjetlima i glazbom koja odgovara ambijentu je ono što će vas osvojiti na prvu.

 

U restoranu i baru “Oroz”, u Slavonskom Brodu, uživamo u dobroj hrani već 43 godine. U “Orozu” kažu da spajaju tradiciju i novitete treće generacije obitelji Oroz! U svojoj ponudi imaju mnoštvo tradicionalnih gotovih jela i ponosni su dio projekta “Okusi graničarskog Posavlja” sa svoja tri jela: čobanac, tripice i svinjski medaljoni u pikantnom umaku.