manifestacije header
Kulturno povijesni turizam

Kulturni i povijesni sadržaji u turističkoj ponudi

Kultura i povijest

Etno turizam

Etno turizam, smještaj, narodni običaji i gastro ponuda

Etno turizam

Lov, ribolov, aktivnosti na vodi, biciklizam, sport, planinarenje...

Rekreacija i sport

Kulturne i zabavne manifestacije u županiji

Manifestacije

Priroda

Prirodne ljepote i izletišta

Priroda

SIJEČANJ
Vinkovo - Sv. Vinko kao zaštitinik vinogradara i vinara se kroz prigodne tradicijske, zabavne i kulturno-umjetničke programe obilježava 22. siječnja na više gradskih lokacija, među kojima treba istaći Mjesne domove u Brodskom vinogorju i Podvinju te Planinarski dom u Popovićevoj šumici.
 
Manifestacija ''Poljoprivredno-poduzetničke ideje'' u Novoj Gradišci.
 
VELJAČA
Pokladni dani u Novoj Gradišci - prikaz su spoja katoličke tradicije i seoske svakodnevnice koju simbolizira maskiranje, ples, pjesma i gastronomski specijaliteti.
 
TRAVANJ
U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić - dječja manifestacija koja nastavlja tradiciju susreta koji traju od 1970. u spomen na veliku hrvatsku spisateljicu koja je svoj dijeci svijeta podarila prekrasne priče. Obuhvaća obilje programa namijenjenih djeci poput dramskih, likovnih i kompjutorskih radionica, kazališnih predstava, igraonica, pričaonica, susreta s književnicima, izložbi, glazbeno-scenskih propgrama i sl.
 
SVIBANJ
Auto Rally - Tradicionalno se održava u Slavonskom Brodu u povodu Dana grada Slavonskog Broda te ima međunarodni karakter. U sklopu istog se održava i prigodna izložba automobila brodskih auto-kuća sa ciljem edukacije i praktične primjene prometne kulture.
 
Razigrane grive - konjička manifestacija u Trnjanskim Kutima koja se sastoji od cjelodnevnog razgleda i izložbe konja te smotre svatovskih zaprega.
 
Reagata Slavonski Brod - Održava se u povodu dana Brodsko-posavske županije te je uvrštena u Kalendar natjecanja Hrvatskog kajakaškog saveza. Na regati sudjeluje oko 250 natjecatelja iz svih hrvatskih klubova.
 
Moto susreti - održavaju se na terenima Sportsko-rekreacijskog centra ''Poloj'' u povodu Dana grada Slavonskog Broda te imaju međunarodni karakter. Među obiljem zanimljivih sadržaja koji svake godine privuku više tisuća posjetitelja, treba istaknuti moto igre, utrke ubrzanja, moto defile s egzibicijama, rock koncerte i dr.
 
Županijska smotra pjevačkih zborova u Novoj Gradišci.
 
Cvijetni Korzo - manifestacija ekološko-kulturnog sadržaja koja se održava u Novoj Gradišci.
 
SVIBANJ, LIPANJ
Brodsko glazbeno ljeto - riječ je o kulturnoj manifestaciji koja, uz programe koji se odvijaju u Kazališno-koncertnoj dvorani poput opera, opereta, baleta i sl., obuhvaća i sadržaje poput komornih koncerata koji se održavaju u franjevačkoj crkvi.
 
LIPANJ
Brodsko kolo - najstarija smotra folklora u Hrvatskoj koja obuhvaća različite programe poput likovnih i etnografskih izložbi, promocija knjiga, dječje smotre, smotre svečanih zaprega, smotre izvornog pjevanja, smotre izvornog folklora, revije hrvatskih narodnih nošnji te izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji.
 
Moto susreti u Novoj Gradišci.
 
SRPANJ
Fišijada - gastronatjecanje u pravljenju fiša, poznate ljute riblje juhe. Natjecanje se odvija u Slavonskom Brodu, uz rijeku Savu. Nezaboravan je osjećaj dok bezbrojne vatre ispod kotlića s ribom obasjavaju mrakom zavijenu rijeku, a mirisi crvene ljute paprike, najbolje ribe i dobrog vina sljubljuju se u dobro raspoloženje svih posjetitelja.
 
Međunarodni susreti oldtimera u Novoj Gradišci.
 
KOLOVOZ
Ribarske večeri u kolovozu  odvijaju se u Davoru, na mjestu gdje bosanska rijeka Vrbas svoje bogatstvo vode i ribe predaje rijeci Savi. Ribarske večeri namijenjene su isključivo zadovoljstvu, dobroj atmosferi i druženju uz prisjećanje na tradiciju ovog posavskog mjesta.
 
Novogradiško glazbeno ljeto.
 
RUJAN
Svila šuška šilingeraj se širi - folklorna manifestacija koja se održava u Podvinju u spomen na običaj tkanja svile u podvinjskoj svilani tiijekom 19. stoljeća.
 
Memorijalni karate turnir - međunarodnog je karaktera te se održava u spomen na 9 članova Karate kluba Slavonski Brod koji su život izgubili  tijekom domovinskog rata. Okuplja najbolje hrvatske i europske karatiste u cilju pokazivanja atraktivnosti karate sporta.
 
Ižimača - tradicionalna manifestacija cijeđenja, odnosno ižimanja soka iz zrelih domaćih jabuka. Manifestacija se održava u Beravcima, pitoresknom selu na istoku Brodsko-posavske županije.
 
Stupnička berba grožđa - manifestacija je kulturnog, ali i gospodarskog karaktera. Održava se u Brodskom Stupniku, zapadno od Slavonskog Broda. Njome se naznačuje početak berbe grožđana stupničkim obroncima Dilj-gore, jednom od najboljih vinogradarskih lokaliteta kontinentalne Hrvatske, ali se istovremeno evocira tradicija kriz tradicijsku umjetnost, gastronomiju i obrte.
 
LISTOPAD
Berba kukuruza u Adžamovcima, manifestacija tradicijske kulture. U vrijeme dok strojevi u potpunosti zamjenjuju ljudski rad u zemljoradnji, u Adžamovcima malom selu poljoprivredne tradicije, evociraju prošlost kroz formu tradicionalne ručne berbe kukuruza. Spoj pjesme, veselja, ugodnog druženja napore teškog rada čine minornim. Ova manufestacija u mnogome odražava bit ljudi Brodsko-posavske županije: veselje i mar.
 
Izbor za Miss universe Slavonije i Baranje u Novoj Gradišci.
 
Tamburaški susreti u Slavonskom Kobašu i Trnjanskim Kutima.
 
Slavonija Open - tradicionalno međunarodno natjecanje u akrobatskom ''rock and rollu'' koje koje predstavlja završnicu kupa Hrvatske, te na kojem se mogu vidjeti najbolji plesači akrobatskog ''rock and rolla'', te plesači revijalnih plesova kao posebni gosti programa.
 
STUDENI
Katarinski sajam - sajam starih zanata u Slavonskom Brodu